fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 28 USD, nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio planove o ublažavanju mjera zaštite od koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,36 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 25,57 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u maju pala je 1,59 USD na 18,28 USD, što se može pripisati skorom isteku, 21. aprila, i brzom punjenju skladišta sirovom naftom.

“S obzirom na to da je trenutno u žiži pažnje prekomjerno snabdijevanje, cijene u ugovorima s rokom isporuke u maju puno su niže nego u ugovorima s rokom isporuke u junu”, tekao je analitičar UBS-a, Giovanni Staunovo.

Investitori polažu nade u planove ublažavanja mjera izolacije nakon što je Trump objavio nove smjernice koje predviđaju tri faze tog procesa.

“Ukoliko veći dio svjetske privrede usvoji planove novog otvaranja i ako obnovi kakav-takav osjećaj normalnog života, to bi moglo pomoći cijenama nafte da uspostave čvršće temelje u maju, uz pomoć rezova snabdijevanjae OPEC+”, rekao je tržišni analitičar iz FXTM-a, Han Tan.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, prošlog vikenda su dogovorili smanjenje proizvodnje od skoro deset miliona barela.

Cijene nafte podstakao je i izvještaj o ohrabrujućim djelimičnim podacima iz istraživanja eksperimentalnog lijeka remdesivir američke kompanije Gilead Sciences u kojem su učestvovali pacijenti COVID-a 19 s ozbiljnim simptomima. Kompanija je upozorila da će zaključci moći da se donesu tek nakon analize kompletnih podataka.

Analitičari napominju da su investitori i dalje oprezni, s obzirom na sve lošije ekonomske pokazatelje, zatvorenu proizvodnju i globalne lance snabdijevanja.

Tako je kineska ekonomija u prvom tromjesečju pala 6,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, prvi put otkada su se 1992. godine počeli objavljivati službeni tromjesečni podaci.

Kineska dnevna potrošnja sirove nafte u martu je potonula na najniži nivo u 15 mjeseci budući da državne rafinerije i dalje smanjuju preradu. Pojavljuju se, ipak, i znaci oporavka budući da je Kina počela da ublažava mjere protiv koronavirusa.

ConocoPhillips objavio je u četvrtak da će smanjiti planiranu proizvodnju u Sjevernoj Americi 225 hiljada barela dnevno, najviše do sada kada su u pitanju velik proizvođači nafte iz škriljaca, kako bi se nosio s neviđenim padom potražnje.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 17,73 USD, što znači da je porasla 22 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije