fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 91 USD, podržane znakovima snažnije potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje su zasjenile moguće povećanje ponude iz Irana u slučaju ukidanja američkih sankcija.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 91,22 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 28 centi višoj cijeni, od 89,64 USD, prenosi Hina.

Trgovci pažljivo prate nedirektne pregovore SAD-a i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Dogovor bi mogao rezultirati ukidanjem američkih sankcija na iransku naftu i u kratkom roku povećati snabdjevanje.

Na mogućnost povratka iranske nafte na tržišta nadovezala se procjena vlade u Vašingtonu da bi proizvodnja sirove nafte u SAD-u u ovoj godini mogla porasti u prosjeku 11,97 miliona barela dnevno, snažnije nego što su do sada očekivali.

Kočnica cijenama bila je i ublažena zabrinutost naftne industrije zbog geopolitičkih rizika, kazalo je nekoliko analitičara.

“Čini se da se strah od dalje eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine donekle stišao nakon najnovijih diplomatskih napora, koji su smanjili premiju rizika na cijenu nafte”, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da vjeruje da bi se mogli preduzeti koraci koji bi stišali krize, pozivajući sve učesnike da ostanu smireni.

Nakon podne tržište je preusmjerilo pažnju na podatke o zalihama u SAD-u koji su signalizovali snažniju potražnju, pa su cijene nafte porasle.

Prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API), zalihe sirove nafte pale su u prošloj sedmici dva miliona barela, a smanjene su i zalihe benzina i derivata.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njezinih članica u utorak koštao 92,17 USD, što znači da je bio jeftiniji 1,25 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske odbojkašice bolje i od Gruzije

Podgorica, (MINA) - Ženska odbojkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je danas u Podgorici selekciju...