fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte su porasle i prošle sedmice, sedme zaredom, pa su dostigle nove najviše nivoe u više od sedam godina, što je posljedica geopolitičkih napetosti i ledene oluje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,6 odsto, na 93,27 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,3 odsto, na 92,31 USD, prenosi SEEbiz.

U petak su cijene nafte u jednom trenutku bile i više, dosegnuvši nove najviše nivoe od oktobra 2014. godine, jer je trgovce uzbunila ledena oluja u SAD-u, koja je ostavila bez struje više od 200 hiljada Amerikanaca i podstakla strah da bi, potraje li, mogla ozbiljno naškoditi proizvodnji u Teksasu i time dodatno pogoršati problem nedovoljne ponude na svjetskim tržištima.

“Ovaj skok cijena podstaklo je zahlađenje u Teksasu, što je izazvalo strahovanja od prekida proizvodnje u Permskom bazenu, najvećem području američke proizvodnje iz škriljevaca”, rekao je analitičar Commerzbanka, Carsten Fritsch.

Podršku cijenama pružaju i napetosti u odnosima između Rusije, drugog proizvođača nafte u svijetu, i Zapada zbog Ukrajine. Ulagači se plaše poremećaja u snabdjevanju Evrope energentima iz Rusije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom odlučili su i u martu da povećaju proizvodnju samo 400 hiljada barela dnevno, uprkos pozivima iz najvećih potrošača da znatnije povećaju proizvodnju.

Neke članice grupe OPEC+ ionako ne uspijevaju da ispune sadašnje kvote, zbog nedostatnih ulaganja i zakašnjelih radova na održavanju objekata.

Tako je Irak, drugi po veličini proizvođač nafte u OPEC-u, u januaru proizvodio znatno manje od dodijeljene mu kvote u okviru OPEC+, pokazali su u podaci državne trgovačke kuće SOMO.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, od početka ove godine cijene su nafte skočile oko 20 odsto.

Neki analitičari smatraju da će zbog jačanja potražnje, a nedovoljne ponude cijena barela uskoro dostići nivo od 100 USD.

Međutim, neki smatraju da bi uskoro mogao biti prekinut trend rasta cijena.

„Rast cijena barela na nivo od 100 USD ne može se kratkoročno isključiti, no dosta je pritisaka na pad cijena, uključujući uticaj širenja omikron varijante koronavirusa na slabljenje potražnje, zabrinutosti zbog usporavanja rasta gospodarstava i moguću korekciju na finansijskim tržištima jer centralne banke zaoštravaju monetarnu politiku zbog visoke inflacije”, kazao je direktor u firmi Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije