fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 74 USD, podstaknute oporavkom potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja covida 19 i padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,31 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 28 centi višoj cijeni, od 72,40 USD, prenosi SEEbiz.

U fokusu tržišta bio je podatak Američkog instituta za naftu (API) da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale 8,5 miliona barela, prema riječima iz dva tržišna izvora, više nego što su analitičari očekivali.

Pad zaliha signalizuje oporavak potražnje za energentima na početku ljetne sezone vožnje u SAD-u paralelno ublažavanju epidemioloških mjera.

Oporavak bi trebalo da ubrza u drugoj polovini godine, a potražnja bi se po procjenama direktora vodećih kuća za trgovinu naftom trebala vratiti na pretpandemijski nivo u drugoj polovini naredne godine.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom ipak i dalje ograničavaju snabdjevanje, iako nešto blaže nego prošle godine, kada su je nastojali prilagoditi urušenoj potražnji u vrijeme pandemije.

“Rast potražnje premašuje ponudu, a tako će se biti i u narednim mjesecima”, smatra Stephen Brennock iz PVM-a.

Iako se donedavno očekivao skori rast iranskog izvoza s obzirom na pregovore o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, takav se ishod sada čini manje vjerovatnim, ističu analitičari.

“Kontinuirana nastojanja da se oživi iranski nuklearni sporazum zasada nijesu urodila plodom”, podsjetio je Brennock.

Nedirektni pregovori Irana i SAD-a nastavljaju se u subotu u Beču, podsjeća Reuters.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 72,05 USD, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Budućnost Voli prvak Crne Gore za mlađe pionire

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija šampioni su Crne Gore u konkurenciji mlađih pionira. Budućnost...

Nasdaq profitirao