fbpx
Naslovnica MINA Business Radulović: Turizam na ivici ozbiljne krize

Radulović: Turizam na ivici ozbiljne krize

80
foto: Montenegro Stars

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski turizam se nalazi na rubu ozbiljne krize, a iz godine u godinu situacija postaje sve alarmantnija, saopštio je suvlasnik Montenegro Stars Hotel Groupa i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović.

„Svake godine pomislim da smo dotakli dno, ali iznova tonemo još dublje“, rekao je Radulović u intervjuu Pobjedi.

Njegova analiza ovogodišnje turističke sezone oslikava brojne strukturne probleme koji duboko potresaju turističku industriju u Crnoj Gori, od loše predsezone i drastično skraćenog špica, do nedovoljno razvijene infrastrukture i saobraćajnih problema.

Ono što posebno zabrinjava jeste rezultat ankete turoperatora, prema kojoj svaki drugi turista ne planira da se vrati u Crnu Goru. Taj podatak jasno ukazuje na neuspjeh u zadovoljavanju očekivanja posjetilaca i postavlja ozbiljno pitanje o budućnosti jedne od najvažnijih privrednih grana zemlje.

Radulović smatra i da je povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na smještaj, sa sedam na 15 odsto, dodatno pogoršalo već tešku situaciju, što predstavlja ogroman udarac za turističku industriju.

„Ovo je poput igranja ruskog ruleta s našim turizmom“, poručio je Radulović, upozoravajući na dugoročne posljedice ukoliko se hitno ne preduzmu ozbiljni koraci kako bi se spasila budućnost crnogorskog turizma.

On je, pored infrastrukture i odluka o povećanju stope PDV-a, kritikovao i ukidanje nacionalne avio-kompanije, koje je, prema njegovim riječima, dodatno otežalo privlačenje gostiju i održivost crnogorske turističke industrije.

Radulović je kazao da je važno da se hitno reaguje kako bi se izbjegli katastrofalni efekti po ekonomiju zemlje.

„Ne znam gdje je kraj, ali se ozbiljno brinem za budućnost crnogorskog turizma“, rekao je Radulović i dodao da je ova sezona bila atipična u odnosu na sve prethodne.

On je naveo da je „opasna igra“ koja se igra s turizmom kratkoročna i neodrživa, kao i da je pitanje šta će se desiti kad ljudi konačno shvate posljedice.

„Govorim isključivo sa ekonomske tačke gledišta, jer me politika ne interesuje. Pred nama su ključne promocije na važnim tržištima, a ugovori sa turoperatorima obično se finalizuju u julu i avgustu. Septembar i oktobar su mjeseci u kojima se dogovaraju letovi za narednu sezonu, a odmah zatim slijede sajmovi. Ovi sajmovi nijesu mjesta gdje dolaze turisti, već okupljaju profesionalce – turoperatore, hotelijere i stručnjake, koji analiziraju tržišne trendove i postavljaju osnovu za cijene u sljedećoj sezoni“, saopštio je Radulović.

On smatra da destinacija mora biti privlačna, inspirisati turiste i podržavati turoperatore da dovode goste.

„Biće nam potrebna ogromna doza sreće i dobre organizacije da bismo se vratili na pravi put i osigurali dugoročnu održivost crnogorskog turizma“, rekao je Radulović.

On je dodao da se ova sezona odvijala na neuobičajen način.

„Predsezona je bila izuzetno slaba, dok špic nije dostigao uobičajene standarde. Ova godina je, vjerujem, oborila rekord po najmanjem broju dana u vrhuncu sezone – bilo ih je manje od 30. Osim toga, suočili smo se s ozbiljnim problemima u saobraćaju i komunalnim uslugama. Za one koji su pažljivo posmatrali situaciju, problemi su bili očigledni“, kazao je Radulović.

On je upozorio na anketu jednog turoperatora, koji je doveo značajan broj gostiju, a koja je imala zabrinjavajuće rezultate. Na osnovu odgovora 100 ispitanih turista sredinom avgusta zaključeno je da svaki drugi ne planira da se vrati u Crnu Goru.

„To je ishod s kojim se do sada nijesmo susretali“, rekao je Radulović.

On je podsjetio da je problem sa taksi prevozom ponovo aktuelan.

„Taksisti su, zbog slabih rezultata sezone, često pokušavali iskoristiti svaku priliku za dodatnu zaradu, nerijetko na štetu posjetilaca. Iako Crna Gora u poređenju sa Hrvatskom može djelovati jeftinije, loša organizacija i sveprisutni haos čine da ostavljamo negativan utisak kod turista. Neuređeni pješački prelazi i nedostatak saobraćajne signalizacije pred početak sezone – to su problemi karakteristični za manje razvijene destinacije“, saopštio je Radulović.

On je kazao da ovakvo stanje jasno ukazuje na dublje strukturne probleme koji, ako se ne riješe, ozbiljno ugrožavaju dugoročnu stabilnost crnogorskog turizma.

Prve informacije o podizanju PDV-a na smještaj na 15 odsto, prema riječima Radulovića, negativno su djelovale na turističku privredu.

„Kada smo prvi put čuli za tu odluku, sve je bilo obavijeno velom tajnosti – niko nije znao pravu pozadinu niti detalje. Tek prije otprilike mjesec, na jednom sastanku, dobio sam jasne informacije i odmah sam, u ime CTU, uputio pismo ministru turizma. Na sastanku u Privrednoj komori ukazali smo na štetne posljedice koje bi taj potez imao na turizam. Čak i dijete bi shvatilo koliko je ova mjera pogrešna, ali nadležnima to očigledno nije bilo od značaja“, rekao je Radulović.

On smatra da su nadležni uložili previše novca u pogrešne odluke, pa da to pokušavaju da nadoknade na račun turizma, jer nema drugih privrednika od kojih bi mogli tražiti.

„Ne brinu se o tome kako to pogađa ne samo preduzeća, već i gradove i samu državu. Kada naša privreda padne, godinama ćemo se oporavljati. Ovo je poput ruskog ruleta s turizmom. Izgleda da ne žele da čuju naše argumente. Imao sam direktan kontakt s premijerom, detaljno smo mu objasnili koliko je ova mjera pogrešna, i činilo se da smo ga uvjerili. Većina nas privrednika je očekivala barem djelimičnu promjenu odluke, ali to se nije dogodilo“, saopštio je Radulović.

On je ponovio da podizanje PDV-a na smještaj na 15 odsto stvara ogroman pritisak.

„Do sada su hrana i piće imali stopu od 21 odsto, a sada je ona smanjena na 15 odsto, ali to se praktično ne osjeti. Moja kompanija će uštedjeti 250 hiljada EUR na porezima iduće godine, ali zbog povećanja PDV-a na smještaj, troškovi mi se povećavaju 1,7 miliona EUR. Kada oduzmem tih 250 hiljada EUR uštede, ostaje mi 1,4 miliona manjka. To znači da bih morao povećati cijene smještaja 13 odsto da bih pokrio troškove“, objasnio je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS