fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadulović: Čiste tehnologije rastući trend u Crnoj Gori

Radulović: Čiste tehnologije rastući trend u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je u prošloj godini zabilježila rast uvoza automobila sa čistijom tehnologijom odnosno vozila koja ispunjavaju standarde Euro 4, 5 i 6, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

On je na samitu Green Mobility, koji su organizovali Transportna zajednica i GIZ u Sarajevu, kazao da je Inicijativa Crne Gore za podsticanje električnih i hibridnih vozila od 2021. godine dala rezultate.

“Subvencije preko Eko-fonda direktno podstiču ekološki prihvatljiv transport, doprinoseći poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju životne sredine. Ove subvencije, u rasponu od 2,5 hiljada do pet hiljada EUR, pokazuju jasnu posvećenost prelasku na čistije opcije prevoza”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, napori Crne Gore da ograniči uvoz starijih vozila i uvede Euro 5 standarde za polovna vozila odražavaju posvećenost smanjenju emisija i promovisanju čistije transportne prakse.

”Naglasak na promovisanju zelenih vidova transporta, poboljšanju bezbjednosti, i poboljšanju ukupnog kvaliteta života naglašava sveobuhvatan pristup razvoju gradskog saobraćaja”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, to strateško usklađivanje sa direktivama EU i regionalnim strategijama pozicionira Crnu Goru kao proaktivnog učesnika u tranziciji ka pametnoj i održivoj mobilnosti.

Radulović je naveo da crnogorski sektor vazduhoplovstva razmatra nabavku opreme na električni pogon i projekte solarne energije, što ukazuje na višestrani pristup održivom transportu.

Kao strateško opredeljenje Crne Gore, na samitu u Sarajevu, Radulović je istakao modernizaciju željeznice kao važne saobraćajne kopče.

“Plan je da se napravi bolja povezanost gradova i samim tim da se završi proces modernizacije i rekonstrukcije pruge Bar-Vrbnica koja povezuje primorje sa granicom Srbije, čineći vezu između juga i sjevera. Plan rekonstrukcije pruge Nikšić-Čapljina postaje realističniji nego ranije, jer se ovaj koridor dodaje TEN-T mreži”, kazao je Radulović.

U okviru Green Mobility Summit-a usvojena je Deklaracija za zelenu mobilnost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda zagrebačkog Dinama u Salcburgu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri zagrebačkog Dinama pobijedili su u gostima ekipu Salcburga 2:0, u...