fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRadović: Očekujem ubrzanje transformacije IRF-a u razvojnu banku

Radović: Očekujem ubrzanje transformacije IRF-a u razvojnu banku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Irena Radović, saopštila je da očekuje da će nova Vlada ubrzati neke procese koji će poboljšati privredni ambijent u Crnoj Gori, a posebno aktivnosti na transformaciji Fonda u crnogorsku razvojnu banku.

Ona je u Jutarnjem program TVCG kazala da nakon sastanka sa novim premijerom Milojkom Spajićem ima pozitivne utiske.

Radović je navela da je premijer postavio vrlo ambicioznu agendu, prenosi portal RTCG.

“Razgovarali smo o potrebi zelene tranzicije i o ubrzavanju aktivnosti Vlade u procesu transformacije IRF u crnogorsku razvojnu banku. To je obaveza krovne institucije Ministartva finansija i u ovoj fazi radimo na zakonu koji će biti upodobljen sa evropskim praksama, odnosno razvojnim bankama EU. Iako nijesmo punopravna članica, prvi smo sa Zapadnog Balkana postali član Udruženja razvojnih banaka EU u julu ove godine, što znači puno u ovom procesu”, kazala je Radović.

Ona očekuje da će proces transformacije pomoći slovenačke i njemačka razvojna banka.

Radović je napomenula da je Spajićeva agenda za naredni period pozitivna u smislu proaktivnijeg finansijskog odnosa i države i IRF za izdavanje zelenih obveznica i implementacije standarda koji će dati kvalitetniju crnogorsku privredu.

“Državna razvojna institucija treba sa svim institucijama i upravama u državi da napravi otporniji ambijent na krize, a pokazalo se u pandemiji da smo otporni. Treba raditi na tome i na konkurentnost naših privrednih subjekata i sa novom Vladom očekujem još aktivnosti u tom pravcu. U posljednje dvije godine, što se tiče IRF-a, pokazali smo da je napravljen značajan iskorak”, poručila je Radović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...