fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadno zakonodavstvo važno za oblikovanje poslovnog ambijenta

Radno zakonodavstvo važno za oblikovanje poslovnog ambijenta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pravovremenim uključivanjem poslovne zajednice u proces kreiranja radnog zakonodavstva, koje u velikoj mjeri oblikuje poslovni ambijent, doprinosi se boljem razumijevanju privatnog i javnog sektora, saopšteno je iz Američke privredne komore (AmCham).

Predsjednica Upravnog odbora AmCham, Svetlana Vuksanović i ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović potpisali su Memorandum o saradnji u okviru programa Komore Vladavina dijaloga.

Vuksanović je, kako je saopšteno iz AmCham-a, ocijenila da stvaranje boljeg i preciznijeg zakonodavnog okvira doprinosi da tržište bude konkurentnije i privlačnije za investitore.

„U cijelom procesu saradnja je ključ uspjeha. Ako uzmemo u obzir da su upravo kompanije te koje primjenjuju propise u praksi, onda se uključivanjem poslovne zajednice u njihovu izradu ili izmjenu, posebno u ranoj fazi, eliminišu moguće biznis barijere. Članice AmCham žele da prenesu svoja znanja i iskustva stečena svakodnevnom primjenom zakonskih akata i time daju doprinos unapređenju poslovnog ambijenta“, rekla je Vuksanović.

Ona je poručila da je raduje što je upravo program Vladavina dijaloga polazna osnova za blagovremeno upoznavanje i uključenost poslovne zajednice prilikom koncipiranja regulative od značaja za poslovni ambijent u domenu radnih odnosa i zaštite i zdravlja na radu.

„Želimo da, zajedno sa partnerima iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, radimo na modernizaciji tržišta rada, i time doprinesemo razvoju konkurentne tržišne privrede, ali i smanjenju nezaposlenosti“, rekla je Vuksanović.

Adrović je saopštio da je cilj saradnje dvije institucije unapređenje rada i poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, koji je zasnovan na vladavini prava i jednakim šansama.

On je podsjetio da je dosadašnja saradnja sa AmCham, posebno u dijelu kreiranja zakonskih rješenja kroz donošenje novog Zakona o radu, koji je donijet krajem 2019. godine kao sistemski zakon, bila od izuzetnog značaja.

„Vjerujem da će buduća saradnja sa Komorom kroz organizovanje sastanaka, radionica, vebinara i konferencija, biti prilika za razmjenu dobrih praksi u cilju ostvarivanja sistema vrijednosti zasnovanog na društveno odgovornom poslovanju, što može predstavljati osnov za zadržavanje postojećih i privlačenje novih renomiranih investitora iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i zapadno-evropskih zemalja“, rekao je Adrović.

Memorandum sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja jedan je od šest koje je AmCham do sada potpisala i to sa ministarstvima zdravlja, finansija, ekonomskog razvoja i turizma, nauke i tehnološkog razvoja i javne uprave.

AmCham je početkom juna sa Vladom potpisala krovni Memorandum o saradnji na programu Vladavina dijaloga.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije, Nikola Terzić, policija

Terzić predao dužnost Brđaninu

Podgorica, (MINA) - Dosadašnji direktor Uprave policije Nikola Terzić predao je dužnost Zoranu Brđaninu,...