fbpx
32.8 C
Podgorica
August 17, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessRadnici Plantaža najavljuju štrajk upozorenja

Radnici Plantaža najavljuju štrajk upozorenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Grupa od 150 radnika Plantaža predala je inicijativu Sindikalnoj organizaciji većinski državne kompanije za pokretanje štrajka upozorenja zbog pogoršanja položaja zaposlenih.

Oni traže da se ispuni sedam zahtjeva, od kojih je najznačajniji da se iznosi koeficijenata i zarada vrate na nivo sa kraja prošle godine, kao i da se ispitaju brojne odluke uprave kompanije, pišu Vijesti.

U saopštenju grupe radnika, uz koje su dostavljeni potpisi, navedeno je da su ih skupili “uprkos brojnim pritiscima da to ne čine”. Inicijativu su predali radnici Miodrag Otašević, Suzana Brković i Slobodan Joličić.

Kompanija je za devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 3,2 miliona EUR, a Opština Tuzi je pokrenula prinudnu naplatu duga za porez u iznosu od pola miliona EUR.

Radnici zahtijevaju da se obračunska vrijednost koeficijenta za zarade sa sadašnjih 115 EUR, poveća na 140 EUR, koliko je iznosila krajem prošle godine.

Oni traže da se preduzmu neophodne mjere štednje na nekoliko polja: službena auta, potrošnja goriva, reprezentacija, nepotrebna sponzorstva i plaćanje marketinških tekstova koji ne donose ništa dobro imidžu kompanije.

Radnici zahtijevaju da se zaustavi uzimanje vinskih i drugih proizvoda kompanije u privatne svrhe, ograniče primanja top menadžmenta, kao i da podaci o platama i troškovima budu transparentni. Oni smatraju da isplaćena visina mjesečne zarade ne može biti niža od 50 odsto zarade ostvarene u okviru ličnog dohotka, što je regulisano Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju.

Radnici zahtijevaju da se novac za mjesečno namirenje kreditnih zaduženja radnika, koji kompanija skida sa njihovih plata tokom obračuna, u roku od 48 sati uplaćuje u banke na račune radnika, da ne bi dolazili u situaciju da se zaposlenima koji su kreditno zaduženi obračunavaju zatezne kamate i šalju upozorenja o prinudnoj naplati.

Oni traže da sve stimulacije, koje se daju radnicima, budu obrazložene i transparentne i da se stavljaju na uvid na oglasnim tablama, kako ne bi dolazilo do zloupotreba, što je često bio slučaj u prethodnim mjesecima, pa čak i godinama.

Radnici tvrde da je u posljednje vrijeme došlo do značajnog pogoršanja njihovog položaja, da su svjesni teške ekonomske situacije, ali za odluke krive i menadžment.

Najčitanije

Danijela Đurović, Skupština, Vlada Crne Gore, smjena, inicijativa

O nepovjerenju Vladi i smjeni Đurović 2. septembra

Podgorica, (MINA) – Predsjednica Skupštine Danijela Đurović zakazala je za 2. septembar vanrednu sjednicu...