fbpx
21.9 C
Podgorica
August 18, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessRadnici KAP-a traže garanciju

Radnici KAP-a traže garanciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radnici Kombinata aluminijuma (KAP) nijesu sigurni da će njihovi ugovori o radu važiti od 1. januara, zbog čega planiraju da traže nove o isplati 450 EUR u narednih šest mjeseci, koje im je obećao vlasnik Uniproma, Veselin Pejović.

Oni su kazali da planiraju da od menadžmenta traže nove ugovore, jer više nikome ne mogu da vjeruju na riječ, piše Pobjeda.

Radnici su saopštili da im se duguju dvije zarade, kao i da nijesu previše optimistični kada je riječ o isplati najavljenih šest zarada, ocjenjujući da je ta najava jednaka onoj predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutina Đukanovića, o 24 zarade.

Iako su najavljivali da će nakon prošlosedmičnog bezuspješnog pokušaja da o sudbini fabrike razgovaraju sa premijerom i ministrima, donijeti odluku o daljim koracima, niti je bilo dogovora među radnicima, niti razgovora sa bilo kim od rukovodstva.

Od države, kako tvrde, nijesu dobili nikakvu informaciju, osim zvaničnog saopštenja u kojem nijesu ni spomenuti, već je samo ponovljen raniji zaključak Vlade da bi EPCG i Uniprom trebalo da nađu rješenje za smanjenje proizvodnje i definisanja cijena struje, a Pejović, u cilju društveno odgovornog djelovanja, obezbijedi plaćeno odsustvo onima koji ne budu uključeni u proces proizvodnje.

Pobjeda piše da radnike zanima i povezivanje beneficiranog radnog staža, čime bi njih oko 140 steklo uslove za penziju. Prema njihovim navodima, u KAP-u su, sa novim fabrikama, zaposlena 502 radnika, od čega 15 penzionera i stotinjak mladih koji nijesu uzeli socijalni program.

Glavni menadžer KAP-a, Nebojša Dožić, kazao je da nije dobio nikakav zahtjev radnika i negirao da im se duguju dvije zarade. On je najavio da će radnicima biti isplaćena novembarska i decembarska plata i dodao da po pitanju novih ugovora o isplati po 450 EUR još nije odlučeno na koji način će biti regulisani.

Dožić je potvrdio da će radnicima biti isplaćeno ono što im je obećano.

“Ćelije u KAP-u se po planu gase, a ostaće još između deset i 15 koje će se koristiti za završetak ekološkog projekta Mini kaptaža gasova, koje bi se koristile u slučaju ponovnog pokretanja primarne proizvodnje aluminijuma”, naveo je Dožić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Poraz crnogorskih odbojkaša u Portugalu

Podgorica, (MINA) - Muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore poraženi su večeras u predgrađu Porta,...