fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadiće na unapređenju svih segmenata željezničkog sistema

Radiće na unapređenju svih segmenata željezničkog sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Direktorat za željeznički saobraćaj i sve željezničke kompanije nastaviće predano da rade na unapređenju svih segmenata željezničkog sistema u cilju konstantnog poboljšanja kvaliteta poslovanja preduzeća, bezbjednosti i usluga prevoza, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Direktorat za željeznički saobraćaj čestitao je danas Dan mašinovođa Crne Gore.

“Mašinovođama želimo da budu dostojni predstavnici odgovornog radnog mjesta i da posao obavljaju kao i do sada, odgovorno, profesionalno i bezbjedno. Neka im je srećan Dan mašinovođa i Evropska godina željeznice koja se danas prvi put obilježava na Samitu željeznice u Beogradu”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Od prvog prevoza putnika željeznicom, rođendana evropske željeznice, 27. septembra 1825. godine, kada je engleski konstruktor i pronalazač Džordž Stivenson isprobao svoju parnu lokomotivu, do dolaska prvoga voza austrougarskom prugom na teritoriju današnje Crne Gore, prošlo je 76 godina.

“Sedam godina kasnije, 1908. godine, u saobraćaj je puštena prva crnogorska pruga uskog kolosijeka Bar – Virpazar”, rekli su iz Ministarstva.

Na današnji dan, 13. septembra 1908. godine, prva lokomotiva prispjela je iz Bara u Virpazar, pa se upravo taj dan obilježava kao Dan Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) i Dan mašinovođa Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije