fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadiće na restrukturiranju brodarskih kompanija

Radiće na restrukturiranju brodarskih kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stanje u Crnogorskoj plovidbi nije sjajno, pa će se u narednom periodu raditi na stvaranju preduslova za restrukturiranje brodarskih kompanija, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

„Crnogorska plovidba godinama ne uspijeva da u potpunosti finansira obaveze prema Exim banci po osnovu kredita za kupljene brodove. Preostalo je da se isplate još tri rate, a već naredna na naplatu stiže u januaru, pa je gotovo izvjesno da će veći dio sredstava ponovo morati da bude preusmjeren iz državnog budžeta“, rekao je Radulović.

On je razgovarao sa izvršnim direktorom Crnogorske plovidbe, Slobom Pajovićem, koji ga je informisao o stanju u jednoj od dvije državne brodarske kompanije.

Iz resornog Ministarstva je saopšteno da je Radulović obišao i Luku Kotor koja je nakon Venecije i Dubrovnika treća na Jadranu po prometu brodova.

“Luka Kotor je za nas vrlo važna, kompanija obavlja djelatnost na osnovu ugovora o koncesiji na period od 12 godina. Investicioni program iznosi nešto više od pet miliona EUR ali je, zbog zatvorenosti luke u toku perioda korone, potrebno taj plan inovirati”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, načelno je postignuta saglasnost između Luke Kotor, Ministarstva i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama o daljoj dinamici, u vezi sa izmjenom Investicionog programa, pa u narednom periodu treba nastaviti sa procesom kako bi ga odobrila Vlada.

Izvršni direktor kotorske Luke, Ljubo Radović, osvrnuo se na činjenicu da ona, kao institucija, predstavlja bastion onog što je pomorstvo u Kotoru.

“Sa ministrom smo razgovarali o izazovima koji su aktuelizovani u prethodnom periodu, ali i o mogućnostima da se ti izazovi prevaziđu kako bi se stvorili uslovi da sledeća i sve naredne sezone budu odrađene na nvou onoga što je ova godina bila”, kazao je Radović.

Tokom posjete Kotoru, Radulović je obišao Lučku kapetaniju, a razgovarao je i sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije