fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRabrenović: Ekonomija na staklenim nogama

Rabrenović: Ekonomija na staklenim nogama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija je na staklenim nogama, ocijenio je član Predsjedništva Liberalne partije (LP) Jovan Rabrenović i dodao da haotična politika u izboru i primjeni epidemioloških mjera više odmaže nego što pomaže.

“Crnogorska ekonomija je na staklenim nogama, a spoljnotrgovinska razmjena je u konstantnom deficitu, sa šest puta većim uvozom u odnosu na izvoz. U takvoj situaciji značaj strateških grana privrede poput turizma dodatno dobija za značaju i sasvim je realno očekivati da će Vlada i resorna ministarstva uraditi više od onoga što trenutno rade kako bi pomogli razvoj te privredne grane”, naveo je Rabrenović u saopštenju.

On je rekao da je rapidna saturacija prihoda u prošloj godini primorala najveći dio privrednika u sektoru turizma da posegnu za kreditnim aranžmanima, kako bi nadomjestili deficit u prihodima.

Rabrenović je dodao da se, uz sva ograničenja koja donosi turizam u toku korona pandemije, od države ipak očekivala značajno veća angažovnost u pripremi turističke sezone privrednicima.

“Ako je orjentacija aktuelne vlasti na region najveći domet ekspetskih znanja, onda smo svi u problemu zbog onoga što nas očekuje u nastavku godine, kada se utvrde efeketi sezone i dugovi dođu na naplatu”, smatra Rabrenović.

On je poručio da se država prema ugostiteljima ophodi kao da je riječ o marginalnoj skupini, a ne o sektoru koji zapošljava desetine hiljada najvrjednijih ljudi, koji značajno učestvuju u bruto domaćem proizvodu (BDP) i zaposlenosti.

“Upravo to bi trebalo da bude osnovna misao planerima mjera kada donose odluke od kojih zavisi rad ugostiteljskih objekata”, dodao je Rabrenović.

On je rekao da mora da primijeti apsurdnu situaciju u kojoj je u Crnu Goru moguće ući bez bilo kakve kontrole, a onda prepustiti ugostiteljima da rade posao koji je neko na samoj granici trebalo da uradi.

“Dodatno je neprihvatljivo ovakve mjere donositi bez dijaloga sa ljudima u sektoru turizma i ugostiteljstva. Umjesto što se crnogorskom turističkom destinacijom upravlja na način koji nas vraća u 90-e godine prošlog vijeka, kada se urušavalo ono što je decenijama građeno, bilo bi neuporedivo pametnije raditi na očuvanju prioritetnih emitivnih tržišta, koja su definitivno tržišta EU”, smatra Rabrenović.

Prema njegovim riječima, sve su snage usmjerene na politički pristup turističkoj sezoni, čime se želi opravdati nepostojanje promotivne kampanje u zemljama EU.

“Kampanja zasnovana na regionu, osim vidljivo manjeg prihoda u sezoni, imaće očigledno i posljedice na postsezonu, jer se zaboravlja činjenica da je Crna Gora značajan prihod ostvarivala upravo u postsezoni”, saopštio je Rabrenović.

Ove godine, kako je kazao, teško da se može očekivati neka uspješnija postsezona.

Rabrenović je rekao i da je svima jasno da kvalitetna zaštita građana mora biti prioritet u danima i mjesecima koji slijede.

“Insistiranje na vakcinaciji što većeg dijela populacije je minimum koji se očekuje i ne smije biti dileme kada je to u pitanju. Međutim, uz vakcinaciju treba pomoći i podržati privrednike koji snose najveći teret ograničenja”, ocijenio je Rabrenović.

Tu grupu svakako čine ugostitelji i veća doza senzibiliteta je potpuno opravdana i očekivana, međutim, za sada je, kako tvrdi Rabrenović, od Vlade nema, a moralo bi je odavno biti.

“Svakodnevno povećanje broja oboljelih od koronavirusa ne znači da treba biti popustljiv u izboru efikasnih mjera, ali znači potrebu da se privrednicima omogući nesmetan rad u datim uslovima”, rekao je Rabrenović.

On je rekao da Crnoj Gori primjer odmjerene politike treba da bude Hrvatska, koja u ovom tenutku bilježi preko milion turista i manji broj zaraženih na dnevnom novou od Crne Gore, iako svoje granice nije širom otvorila.

“Dok se kod nas ministri utrkuju u populističkim i nažalost laičkim samopohvalama o povećanom broju turista, ignorišući strukturu gostiju i njihovu ličnu potrošnju, u našem susjedstvu Hrvatska bilježi smanjenje broja turista u odnosu na referentnu 2019. godinu, ali primjetno veći promet i uvećane prihode”, dodao je Rabrenović.

On smatra da treba podstaći građane na što hitniju vakcinaciju.

“Nije vrijeme za pojedinačnu neodgovornost i izbjegavanje vakcinacije. Dobar primjer mogu dati ugostitelji i zaposleni u turizmu. Zdravlje i životi građana su, ipak, najvažniji”, zaključio je Rabrenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije