fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPutevi tužili Ministarstvo ekologije zbog zatvaranja asfaltne baze

Putevi tužili Ministarstvo ekologije zbog zatvaranja asfaltne baze

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gradsko preduzeće Putevi predalo je tužbu Upravnom sudu zbog odluke Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da zabrani rad njihove asfaltne baze, saopšteno je Pobjedi iz Glavnog grada.

Asfaltna baza Puteva, u naselju Cijevna, zatvorena je krajem marta po nalogu urbanističko-građevinskog inspektora, a na osnovu odluke Direktorata za inspekcijski nadzor Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Iz Ministarstva, kojim je tada rukovodio Ratko Mitrović, saopštavali su da objekat nije upisan u katastar nepokretnosti, dok je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković tvrdio da Vlada namjerno nanosi političku štetu gradskoj upravi.

“Nakon prekida rada starog postrojenja za proizvodnju asfaltne mase, Gradsko preduzeće Putevi angažovalo je sudskog vještaka mašinske struke, koji je utvrdio da je ovo društvo pretrpjelo izgubljenu dobit, odnosno štetu, a konačnu odluku o visini nastale štete donijeće nadležni sud”, rečeno je Pobjedi iz Glavnog grada, dodajući da će javnost blagovremeno obavijestiti o ishodu postupka koji su pokrenuli pred Upravnim sudom.

Nakon zatvaranja asfaltne baze, gradska uprava odlučila je da u neposrednoj blizini montira novo postrojenje za proizvodnju asfalta.

“Gradsko preduzeće Putevi je, po prethodno sprovedenoj tenderskoj proceduri, izvršilo nabavku novog postrojenja za proizvodnju asfaltne mase, koje zadovoljava sve neophodne standarde iz ove oblasti, a čija je montaža u toku. Nakon završene montaže i sprovedene kontrole od strane ovlašćenih lica, započeće se proizvodnja asfaltne mase u okviru novog postrojenja”, naveli su iz Glavnog grada.

Stavljanje blombe na postrojenje Puteva, koje je bez prekida radilo 17 godina, ugrozilo je završetak građevinskih projekata na teritoriji Podgorice, ali i dovelo u pitanje likvidnost preduzeća. Na pitanje jesu li tačni navodi odbornika URA-e da od zatvaranja baze Putevi kupuju asfalt od građevinske kompanije Bemaks, iz gradske uprave su odgovorili da to nije istina.

“Napominjemo da je u cilju unapređenja putne infrastrukture na teritoriji Podgorice i realizacije započetih aktivnosti, ovo privredno društvo potpisalo ugovor o donaciji usluge finalne proizvodnje asfaltne mase, dok je nabavka neophodnih derivata za finalnu proizvodnju obaveza Puteva, a sprovodi se u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama”, objasnili su iz Glavnog grada.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Pobjedi su kazali da su 11. avgusta kontrolisali asfaltnu bazu Puteva.

“Utvrđeno je da je asfaltna baza uklonjena sa predmetne lokacije shodno dostavljenoj prijavi uklanjanja objekata i dostavljene dokumentacije, u skladu sa zakonom”, naveli su iz tog resora.

Osim baze Puteva, inspekcija je početkom aprila iz istog razloga – neupisanosti u katastar – zapečatila i postrojenje kompanije Tehnoput, koje se nalazi u neposrednoj blizini. Baza je na kratko odblokirana 10. jula, usmenim odobrenjem premijera Dritana Abazovića, kako bi se završilo asfaltiranje bulevara Podgorica – Danilovgrad i put spremio za svečano otvaranje.

Mještani Cijevne nedavno su se žalili da je baza Tehnoputa nastavila nelegalnu proizvodnju asfalta. Ekipa Pobjede obišla je krajem prošle sedmice to postrojenje, koje nije radilo. Da objekat nije u upotrebi tvrde i u Ministarstvu, čiji su ga inspektori kontrolisali 11. avgusta.

“Objekat nije u upotrebi već se sprovodi priprema postrojenja za njegovo uklanjanje sa predmetne lokacije. Imajući u vidu da se radi o postrojenju za proizvodnju asfalta, vrše se procedure pražnjenja tankova, spremnika i magistralnih vodova bitumena, filera, lož ulja i različitih frakcija, kroz procese definisane i za održavanje navedenog inženjerskog objekta – postrojenja”, istakli su iz Ministarstva.

Vlasnik Tehnoputa Saša Aćimić nije bio dostupan za komentar.

Regionalni vodovod više puta je ukazivao da asfaltne baze treba ukloniti sa obale Cijevne jer hemikalije koje ispuštaju ugrožavaju kvalitet vode izvorišta Bolje sestre, sa kojeg se snabdijeva Crnogorsko primorje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije