fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPuštena u rad daljinski upravljana kontrolno-mjerna stanica u Nikšiću

Puštena u rad daljinski upravljana kontrolno-mjerna stanica u Nikšiću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) je u Opštini Nikšić pustila u rad novu daljinski upravljanu kontrolno-mjernu stanicu (DUKMS), u okviru Sistema za kontrolu i monitoring radio-frekvencijskog (RF) spektra Crne Gore.

Iz EKIP-a su kazali da se stanica nalazi u sklopu objekta Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju na Mrkošnici. Zavod je EKIP-u za te potrebe ustupio jednu prostoriju površine od oko sedam metara kvadratnih u kojoj je instalirana potrebna kontrolno-mjerna oprema.

“EKIP je izgradio rešetkasti antenski stub visine 25 metara, te pomogao Zavodu da se modernizuje prateća infrastruktura njihovog objekta na Mrkošnici”, navodi se u saopštenju.

EKIP će sa te stanice daljinskim putem koristiti u njoj instaliranu kontrolno-mjernu opremu i softver u takozvanom “remote desktop” režimu rada, na isti način kako to rade i druge evropske i svjetske administracije koje se bave ovim poslovima.

EKIP je, shodno Zakonu o elektronskim komunikacijama, nadležan da upravlja RF spektrom na teritoriji Crne Gore u skladu sa Planom namjene radio-frekvencija i planovima raspodjele radio-frekvencija, te s tim u vezi i da koncipira, projektuje, uspostavi i održava Sistem.

Sistem, čija je realizacija počela 2003. godine, danas između ostalog obuhvata Glavni kontrolno-mjerni centar na Dajbabskoj gori u Podgorici, Regionalni kontrolno-mjerni centar na Crnom rtu kod Sutomora, DUKMS na Crljenicama, Bijeloj Crkvi, Trojici i Bijeloj Gori, kao i mobilnu kontrolno-mjernu stanicu u vozilu Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI.

Iz EKIP-a su podsjetili da se 8. marta navršava 20 godina uspješnog rada na poljima regulacije sektora elektronskih komunikacija i poštanske djelatnosti.

“Usljed pandemije koronavirusa, a poštujući mjere i preporuke koje su donijeli nadležni državni organi, EKIP će ovaj značajan jubilej proslaviti na način što će, osim puštanja u rad DUKMS Nikšić, tokom ove godine sprovesti i niz drugih aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Plairano je da se pusti nova internet prezentacija EKIP-a, te publikuje Monografija i promotivni film koji će prezentovati razvojni put tog nezavisnog regulatornog tijela u periodu od 2001. godine.

Najčitanije