fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrvi put učestvovali na konferenciji Međunarodne mreže za konkurenciju

Prvi put učestvovali na konferenciji Međunarodne mreže za konkurenciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Delegacija Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) boravila je od utorka do četvrtka u Barseloni na godišnjoj konferenciji Međunarodne mreže za konkurenciju, na kojoj je Crna Gora prvi put imala predstavnika.

Delegaciju Agenciji činili su predsjednik Savjeta Dragan Damjanović i načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje medija Luka Dedić.

Konferenciji, koja se održavala 22. put, je prisustvovalo preko 140 delegacija.

Na konferenciji je razgovarano o aktuelnim tendicijama u oblasti konkurencije i izazovima koji očekuju nadležna tijela, ulozi sudova u kartelnim predmetima, digitalnim koncentracijama, tehnologijama i tehnikama prikupljanja i obrade podataka u kartelnim predmetima, procjena dominantnog polažaja i izazovima na tom planu, izazovima za mlade Agencije prilikom međunarodne saradnje i ostale.

Na marginama konferencije, Damjanović i Dedić su se sreli sa generalnim direktorom Direktorata za konkurenciju Evropske komisije, Olivierom Guersentom.

Tom prilikom razmjenjena su mišljenja o trenutnoj situaciji u okviru pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija, a Guersent je istakao da briselska strana očekuje Akcioni plan za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 8 kao jasan put koji vodi ka potpunom usaglašavanju sa EU normama i praksom u predmetnim oblastima.

Damjanović je rekao da raduje činjenica da će službenik Agencije od 1. marta biti na stručnom usavršavanju u DG COMPETITION-u i istakao da ovakav vid saradnje pruža odličnu priliku za unapređenje znanja i iskustva službenika AZK-a.

On je naveo da obuke za sudije u oblastima konkurencije i državne pomoći ostaju značajan izazov za Crnu Goru.

Osim toga, predstavnici AZK-a imali su priliku razgovarati sa Paulom O’Brienom iz Federalne komisije za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Damjanović i Dedić us upoznali O’Briena sa reformskim naporima Agencije na planu dostizanju EU standarda, kao i sa aktivnostima koji se sprovode na planu unaprijeđenje saradnje sa međunarodnim partnerima kao dokazanog sredstva za jačanje administrativnih kapaciteta Agencije.

O’Brien je podržao napore Agencije i istakao da postoji prostor za unapređenje saradnje između dva tijela.

On je dodao da bi Enforcers Summit koji se svake godine održava u Vašingtonu bio dobar forum za planiranje narednih koraka i predstavljanje planiranih aktivnosti američkim partnerima.

Predstavnici Agencije su se sreli sa delegacijom Komisije za fer trgovinu Japana koju su činili glavni case handler Bungo Kubo, šefica Jedinice Asami Igarashi i službenik za međunarodnu saradnju Koichi Shimabukuro.

Damjanović je istakao važnost uspostavljanja bliže saradnje sa japanskim kolegama i naglasio da je učešće službenika Agencije na obukama za konkurenciju koje organizuje Japanska agencija za međunarodnu saradnju ključno za izgradnju administrativnih kapaciteta Agencije.

Japanske kolege su saglasne da bi u narednom periodu trebalo raditi na stvaranju zajedničkog okvira za bližu bilateralnu saradnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije