fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrve rute nove avio-kompanije

Prve rute nove avio-kompanije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Air Montenegro planira da do 1. juna počne sa komercijalnim letovima sa početnom mrežom odredišta Beograd, Ljubljana i Frankfurt, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija, Zoran Radunović, kazao je da su te rute potvrđene i sigurne, prenosi portal Ex-Yu Aviation News.

“Na osnovu ograničenja ulaska i dostupnosti mjesta, biće izrađen konačni vozni red”, rekao je Radunović.

On je naveo da postoji veliko zanimanje slovenačkih turoperatora za letove iz Ljubljane.

„Takođe ćemo sigurno imati usluge za Beograd i iz Podgorice i iz Tivta. Menadžment pregovara o potencijalnim dodatnim destinacijama, a konačni raspored biće objavljen narednih dana“, precizirao je Radunović.

Kako Ex-Yu Aviation News saznaje, Istanbul će vjerovatno biti dio početne linije ruta.

Prvi avion Air Montenegra, Embraer E195, servisiran je u Bratislavi i prevezen trajektom do Mastrihta, gdje će biti obojan u nove boje prevoznika, koje tek treba da budu objavljene.

“Tačan datum prvih letova još nije utvrđen. Letovi mogu početi čim se prvi avion vrati sa farbanja, što se očekuje naredne sedmice. Sigurno ćemo pokrenuti do juna”, rekao je Radunović.

ToMontenegro je prošle sedmice dobio sertifikat avionskog prevoznika, koji mu omogućava početak rada.

Bivši Montenegro Airlines obavio je posljednji let 25. decembra prošle godine, nakon što je Vlada utvrdila da više nema sredstava da održi zaduženu kompaniju.

Beograd je bio najprometnija i najprofitabilnija ruta Montenegro Airlinesa. U 2019. godini crnogorski prevoznik, zajedno s Air Serbiom, prevezla je 548,68 hiljada putnika između Beograda, Podgorice i Tivta.

U prošloj godini ta je brojka iznosila 154,68 hiljada putnika, uprkos tome što su letovi bili obustavljeni na pet mjeseci zbog pandemije koronavirusa.

Air Serbia priprema se za skoro lansiranje Air Montenegra i povećavaće svoje operacije između Beograda i Tivta na 15 sedmično, počevši od ove sedmice, dok će se od sredine juna održavati ukupno 24 sedmične rotacije. Gotovo sve letove obavljaće avioni kompanije Airbus.

U pretpandemiji 2019. godine ukupno je 55,76 hiljada putnika letjelo između Podgorice i Ljubljane s Montenegro Airlinesom i Adria Airwaysom, dok je crnogorski prevoznik iste godine prevezao 27,57 hiljada putnika između Podgorice i Frankfurta.

Najčitanije

Crnogorske stonoteniske nade na ETTU turniru za mlade u Sarajevu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stoni tenis na turniru Evropske stonoteniske asocijacije (ETTU) za mlade...