fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeProsječno trajanje android uređaja oko dvije godine

Prosječno trajanje android uređaja oko dvije godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječno vrijeme korišćenja android uređaja je oko dvije godine, pokazala su iskustva korisnika telefona nove generacije, dok stručnjaci smatraju da bi mogli da potraju i duže ukoliko im se olakša funkcionisanje.

Iz Crnogorskog Telekoma su kazali da se korisnici uglavnom žale na usporen rad telefona nakon dužeg korišćenja ili instaliranja novih aplikacija.

Oni su Pobjedi saopštili da je prosječno vrijeme korišćenja android telefona dvije do četiri godine, ali i da životni vijek umnogome zavisi i od korisnika.

“Ukoliko korisnik redovno ažurira uređaj – operativni sistem i aplikacije, period korišćenja je oko dvije do tri godine, a ukoliko se ne koristi pun potencijal telefona, odnosno sve dostupne aplikacije, vrijeme korišćenja može biti oko tri do četiri godine“, dodali su iz Telekoma.

Kako su naveli, telefoni često budu izloženi i padovima, što dugoročno može dovesti do otkazivanja uređaja.

Stručnjaci za nove tehnologije iz Telekoma su objasnili da se usporen rad telefona najčešće dešava kod androida niže klase, jer oni nemaju performanse da podrže sve naprednije aplikacije.

“Ukoliko koristimo veliki broj aplikacija, često radimo uklanjanje i instaliranje novih i fotografišemo, onda bi trebalo redovno raditi uklanjanje nepotrebnih sadržaja, ažurirati određene aplikacije koje koristimo, ne instalirati nepotrebne aplikacije, brisati cache često korišćenih aplikacija i održavati uređaj na taj način“, kazali su iz Telekoma.

Ukoliko se primijeti da uređaj i bez obzira na to uspori, onda je potrebno skladištiti podatke i eventualno odraditi resetovanje uređaja na fabrička podešavanja.

Iz Telekoma su upozorili da treba izbjegavati i zaštititi se od instaliranja nesigurnih aplikacija i posjećivanja nebezbjednih sajtova.

„Većina novih uređaja sadrži Phone Manager za Huawei ili Device Maintenance za Samsung, koji je potrebno pokrenuti s vremena na vrijeme da bi se optimizovao način rada uređaja i da sama aplikacija izbriše nepotrebne sadržaje i olakša rad”, dodali su iz kompanije.

Komentarišući činjenicu da jedan broj korisnika kupuje polovne telefone nove generacije, stručnjaci upozoravaju da je garancija ipak jedina sigurnost za ispravnsot uređaja.

“Jedina prednost kupovine polovnog uređaja je cijena, dok su sve ostale prednosti na strani novog uređaja. Prije svega, garancija na korišćenje, jer jedino tako možemo biti sigurni da telefon nema skrivenih mana, posljedica padova i slično, koje nijesu odmah vidljive, ali utiču na rad uređaja”, naveli su iz Telekoma.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu