fbpx
NaslovnicaBiznis grafikeProsječna zarada u maju 832 EUR

Prosječna zarada u maju 832 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je, prema podacima Monstata, iznosila 832 EUR i bila je 0,5 odsto veća u odnosu na april.

Prosječna neto zarada u maju je u odnosu na isti mjesec prošle godine, zabilježila rast od 4,9 odsto.

Prosječna bruto zarada u maju je iznosila 1,04 hiljade EUR.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april zabilježile rast od 0,1 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period porasle 0,4 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u maju su u odnosu na prethodni mjesec, zabilježile rast u sektorima usluge smještaja i ishrane dva odsto, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti po 1,5 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 1,3 odsto, prerađivačka industrija 1,2 odsto, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 1,1 odsto.

Rast su zabilježili i sektori građevinarstvo i saobraćaj i skladištenje po jedan odsto, snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,8 odsto, trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala 0,7 odsto, informisanje i komunikacije 0,6 odsto i poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 0,1 odsto.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u maju u odnosu na april zabilježen je u sektorima finansijske i djelatnost osiguranja 1,7 odsto, poslovanje nekretninama 0,3 odsto, vađenje ruda i kamena 0,2 odsto i stručne, naučne i tehničke djelatnosti, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje, obrazovanje i ostale uslužne
djelatnosti po 0,1 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije