fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProsječna zarada u februaru 771 EUR

Prosječna zarada u februaru 771 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je, prema podacima Monstata, iznosila 771 EUR i bila je 1,8 odsto veća u odnosu na januar.

Prosječna neto zarada u februaru je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 9,2 odsto.

Prosječna bruto zarada u februaru je iznosila 958 EUR.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u februaru u odnosu na januar zabilježile rast od 0,5 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 1,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u februaru su u odnosu na januar porasle u sektorima informisanje i komunikacije 10,7 odsto, vađenje ruda i kamena 10,6 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 9,3 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 5,7 odsto, kao i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 4,7 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,9 odsto, obrazovanje 2,2 odsto, finansijske i djelatnost osiguranja 2,1 odsto, usluge smještaja i ishrane 1,6 odsto, poslovanje nekretninama 1,3 odsto i trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 0,5 odsto.

Pad neto zarade u februaru u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima zdravstvena i socijalna zaštita 5,1 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 4,3 odsto, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 3,3 odsto, građevinarstvo 2,6 odsto, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa, uklanjanje otpada i slične aktivnosti 1,8 odsto, prerađivačka industrija 1,3 odsto, ostale uslužne djelatnosti 0,2 odsto i saobraćaj i skladištenje 0,1 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije