fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromet tri puta manji

Promet tri puta manji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i pad prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su advokati obustavili rad zbog neuspjelih pregovora sa Vladom, od koje traže izuzeće iz sistema elektronske fiskalizacije.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 1,2 odsto na 798,34 poena, a MONEX oko jedan odsto na 11.570,75 bodova.

Promet, realizovan kroz 41 transakciju, iznosio je 70,52 hiljade EUR i bio je tri puta manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistma, koje su na sedmičnom nivou porasle 6,6 odsto na 92 centa.

Skočile su akcije Port of Adrie 5,8 odsto na 12,13 centi, Crnogorskog Telekoma četiri odsto na 1,3 EUR i Elektroprivrede 1,6 odsto na 3,25 EUR.

Pale su dionice Jugopetrola 1,9 odsto na 9,81 EUR i Luke Bar blago na 39,55 centi. Trgovano je i akcijama Solane „Bajo Sekulić“ i Napretka Kotor, koje su u petak koštale 1,4 EUR, odnosno 2,35 centi.

Sedmicu je, između ostalog, obilježio štrajk advokata, koji su u ponedjeljak zvanično obustavili rad zbog neuspjelih pregovora sa Vladom, od koje traže izuzeće iz sistema elektronske fiskalizacije. Advokatska komora je naložila svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu.

Odluka da obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore do ispunjena zahtjeva donijeta je prethodne sedmice, na vanrednoj sjednici skupštine Komore, koja je održana elektronskim putem. Od 960 advokata koji rade u Crnoj Gori glasalo je 707, od kojih je za obustavu bilo 700, a protiv sedmoro.

U podgoričkom osnovnom sudu u ponedjeljak je zbog obustave rada advokata, od 126 zakazanih suđenja odloženo 78, dok u Višem od pet zakazanih suđenja nije održano nijedno.

Krajnji rok da svi poslovni subjekti pređu na elektronsku fiskalizaciju je utorak.

Sedmicu su obilježila i dešavanja u Skupštini, koja je u četvrtak usvojila izmjene i dopune seta ekonomskih zakona, čiji je cilj stimulisanje novog zapošljavanja.

Usvojene su izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Izmjenama se poslodavci, koji do kraja godine zaposle na neodređeno vrijeme nezaposlenog sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, oslobađaju poreza na dohodak i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zarade koje će se isplaćivati u naredne tri godine.

Skupština je usvojila i izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojima se povećava oporezivi promet za registraciju za PDV sa 18 hiljada na 30 hiljada EUR. Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o radu, kojim se povećava iznos minimalne zarade sa 222 EUR na 250 EUR.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, je krajem sedmice u Skupštini, odgovarajući na poslanička pitanja, saopštio da će Vlada, izvjesno, uspjeti da, u pregovorima sa izvođačem radova na prioritetnoj dionici auto-puta, produži grejs period za otplatu kredita Exim banke, koji ističe 21. jula.

„Pratimo situaciju i u boljoj smo nego u decembru. Imamo jasne rokove završetka radova i raspoloživosti kredita Exim banke, a mislim da je izvjesno i da ćemo dobiti produženje grejs perioda za njegovu otplatu. Mislim da ćemo u ovoj godini uspjeti da završimo prioritetnu dionicu“, rekao je Bojanić u Skupštini.

On je podsjetio da 21. jula ističe grejs period za kredit i počinje njegova otplata, iako je evidentno da dionica od Smokovca do Mateševa do tada neće biti završena.

Bojanić je podsjetio da je realizacija prioritetne dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa, počela u maju 2015. godine, a da je prvobitni rok za završetak, u maju 2019. godine, produžen do septembra prošle. Naknadno je sa kineskom China Road and Bridge Corporation zaključen aneks ugovora, kojim je rok za završetak gradnje produžendo kraja novembra.

Ovu sedmicu je obilježila i ocjena predstavnika Svjetske banke (SB) da bi usvajanje Predloga zakona odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita, moglo nanijeti štetu finansijskoj stabilnosti, jer bi moglo dovesti do raspodjele sredstava kompanijama koje prije krize nijesu bile ekonomski održive i stvaranja podsticaja za finansijski sposobne zajmoprimce da obustave plaćanje svojih obaveza.

Direktor SB za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Emanuel Salinas, rekao je da opšti moratorijum može da dovede do slabljenja stabilnosti finansijskog sektora odlaganjem plaćanja kamata i glavnice na postojeće kredite i smanjenja spremnosti i sposobnosti da odobrava nove kredite, čak i stabilnim kompanijama.

Početkom sedmice je počela prodaja karata nove avio-kompanije To Montenegro, koja će prvi komercijalni let obaviti 10. juna ka Beogradu. Iz kompanije su najavili da će prodaja karata početi promo-akcijom, koja će važiti za povratnu kartu sa oba crnogorska aerodroma, po cijeni od 109 EUR.

Krajem sedmice je menadžment ToMontenegra predstavio idejno rješenje loga nove nacionalne-aviokompanije, na kojem su sačuvane tekovine prethodnog državnog avio-prevoznika Montengro Airlinesa.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...