fbpx
NaslovnicaGlavna vijestProjekcija Vlade realna ako granice budu otvorene i PCR testovi ukinuti

Projekcija Vlade realna ako granice budu otvorene i PCR testovi ukinuti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekcija Vlade da će Crna Gora ostvariti do 65 odsto turističkog prometa iz 2019. kada je bio veći od milijardu EUR, realna je ukoliko granice budu otvorene, a PCR testovi ukinuti, ocijenili su predstavnici turističkih agencija.

Oni su Dnevnim novinama kazali da se nadaju da aktuelna vlast neće napraviti grešku prethodne, te da će državu ostaviti otvorenom, kao što je i obećano.

Vlasnik turističke agencije Galileo, Srđan Kovačević, kazao je Dnevnim novinama da su svi bili svjedoci kako je turistička sezona uništena, a nije morala da bude baš toliko loša.

On je rekao da su rezultati njegove agencije, kao i ostalih u zemlji i svijetu “katastrofalni”.

“Posljednje dvije decenije najveća prijetnja radu turističkih agencija bio je terorizam, ali aktuelna pandemija je nadvisila sve što smo do sada preživjeli. Za našu branšu je karakteristično da turizam prvi strada, a posljednji se oporavlja”, naveo je Kovačević.

On tvrdi da bi prošlogodišnja sezona bila bolja da je Crna Gora dozvolila ulazak u zemlju sa PCR testovima.

“Projekcije Vlade da će biti prihod od 60 do 65 odsto od rekordne 2019. su optimistične i želim da se ostvare. Svi turistički radnici treba da se angažuju i doprinesu privlačenju turista, kako bismo ojačali turističku privredu, a time i ekonomiju i državu”, rekao je Kovačević, podsjećajući da Crna Gora dominantno zavisi od rezultata u turizmu.

On je poručio i da turistima iz regiona, odakle ih i dođe najviše, treba predstaviti Crnu Goru kao sigurnu destinaciju.

Direktor turističke agencije Grand, Sreten Kankaraš, rekao je da rezultati njihovog poslovanja bilježe značajan pad.

On je dodao da Grand za sada nema ugovorenih aranžmana, jer je zdravstvena situacija u zemljama Zapadne Evrope još neizvjesna, zbog čega nijesu definisani uslovi putovanja.

“Uzimajući u obzir zvaničnu statistiku da u redovnim uslovima oko 70 odsto ukupnog prihoda od turizma ostvare gosti koji u Crnu Goru dolaze iz regiona i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, smatramo da je projekcija Vlade realna ukoliko granice budu otvorene, a mogućnost dolaska bez dodatnih ograničenja, kao što su PCR testovi”, kazao je Kankaraš.

On je dodao da se u Grandu nadaju dobroj sezoni ukoliko se ispune potrebni preduslovi.

Turistička agencija Grand, prema riječima Kankaraša, uspjela je da sačuva radnike, kao i da saradnike ne ostavi bez radnog angažmana.

“Vlada nam je pomogla da sačuvamo visokokvalifikovani kadar i da spremni dočekamo otvaranje granica i vraćanje u redovne tokove. Izuzetno značajna bila bi mogućnost produženja subvencija na zarade do kraja godine, kako bismo, makar djelimično, sanirali posljedice koje trpe zaposleni u turističkom sektoru”, naveo je Kankaraš.

Ni njegov kolega Kovačević, kako je rekao, nije otpuštao radnike, uprkos lošim rezultatima poslovanja zbog pandemije koronavirusa.

“U našoj agenciji rade vrlo odgovorni, stručni i profesionalni radnici i moj cilj je da sačuvam kadar koji je na okupu 19 godina. Imali smo podršku Vlade, ali nije dovoljna za opstanak firme. Bila je značajna i hvala prošloj i ovoj Vladi na tome,” zaključio je Kovačević.

Najčitanije

Crnogorski dječaci drugoplasirani u Osaki

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri podgoričkog kluba Adria kao drugoplasirani završili su nastup na međunarodnom...