fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProjekat Solari izuzetno isplativ

Projekat Solari izuzetno isplativ

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Solari je izuzetno isplativ projekat i ima brojne benefite kako sa ekonomskog tako i aspekta ekologije, saopštio je menadžer projekta i izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline Proizvodnja u Elektroprivredi (EPCG), Bojan Đordan i pozvao sve zainteresovane građane da se prijave.

“Sa aspekta ekologije, fotonaponski sistemi ne emituju nikakav štetni uticaj po prirodu i ne ugrožavaju zdravlje ljudi. Sa ekonomskog aspekta benefiti su zaista brojni, počev od činjenice da sredstva i opremu po veoma povoljnim uslovima obezbjeđuje Elektroprivreda, da je period otplate u zavisnosti od snage sistema i dogovora i do deset godina”, rekao je Đordan za Glasnik Privredne komore (PKCG).

EPCG, u saradnji sa Eko fondom, počela je realizaciju projekta Solari 3000+ i Solari 500+, a predmet javnog poziva je finansiranje i subvencioniranje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do deset kilovati (kW) za individualne stambene objekte, odnosno fonaponskih sistema snage do 30 kW za preduzeća i pojedince, vlasnike poslovnih objekata.

“Poslije perioda intenzivnih priprema, planiranja, dogovaranja, iako u veoma kratkom roku koji je zahtjevan, 1. novembra smo objavili javni poziv za učešće u projektu Solari 3000+ i Solari 500+ sa namjerom da prikupimo što više prijava od potencijalnih korisnika koji ispunjavaju uslove navedene u tekstu javnog poziva”, kazao je Đordan.

On je naveo da su zadovoljni brojem do sada pristiglih prijava, odnosno interesovanjem potrošača za instalaciju fotonaponskog sistema, kako iz kategorije domaćinstva, tako i iz kategorije ostala potrošnja.

“Zadovoljstvo mi je da saopštim da se za prve tri sedmice broj prijavljenih potencijalnih korisnika premašio cifru od tri hiljade, što čini mi se najbolje govori o atraktivnosti samog projekta”, precizirao je Đordan.

On je pozvao sve zainteresovane da, ukoliko ispunjavaju uslove, podnose prijave, jer se zaista radi o izuzetnom projektu. U konačnom, od stepena interesovanja potencijalnih korisnika zavisiće i odluka o nastavku ovog profitabilnog projekta, naročito posmatrano iz ugla budućih korisnika ovih sistema.

“Podsjetio bih da je javni poziv otvoren do 31. decembra. Da kažem i to da će o tome ko i da li ispunjava propisane uslove odlučivati odgovarajuća komisija Elektroprivrede”, rekao je Đordan.

On je objasnio da mjesečni anuiteti neće biti veći od prosječnog računa za električnu energiju koji je, do instalacije solarnog sistema, svakog mjeseca ispostavljan kupcu.

“Veoma je važno da učesnici projekta, koji ispune uslove, ostvaruju pravo i na 20 odsto subvencije koju obezbjeđuje Eko fond na ukupnu investiciju. Elektroprivreda pruža i svu logističku podršku, tako da je zaista veoma isplativo, tim prije, ako se uzme u obzir da nakon isplate sistema, korisnik u narednih, najmanje, deceniju i po ima priliku da besplatno obezbjeđuje električnu energiju za sopstvene potrebe ili da, eventualno, ostvareni višak energije vraća u distributivnu mrežu i prodaje ga EPCG u skladu s važećom regulativom Crne Gore”, naveo je Đordan.

S druge strane, nedostajuću energiju može da povlači iz mreže po istim uslovima. Dakle, od potrošača i kupca električne energije, korisnik fotonaponskog sistema postaje i proizvođač što može, u znatnoj mjeri, uticati na rasterećenje kućnog ili budžeta firme, ukoliko se radi o sistemu instaliranom na nekom poslovnom objektu ili manjem pogonu.

Projektom je obuhvaćena i ugradnja 500 fotonaponskih sistema na krovove poslovnih objekata i manjih pogona.

“Svim preduzećima i građanima koji ispunjavaju uslove učešća u projektu Solari, odnosno koji u vlasništvu imaju poslovni objekat ili privredni pogon čiji je krov konfigurisan na način koji zadovoljava propisane uslove, iskreno preporučujem da se prijave i uzmu učešća u projektu Solari 500+. Siguran sam da bi se vrlo brzo uvjerili u benefite ovakvog jednog Sistema”, ocijenio je Đordan.

On je kazao da ne sumnja da će poslovni ljudi, ako pažljivo pročitaju tekst javnog poziva, odmah prepoznati prednosti ugradnje fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije.

“Već imamo ne mali broj primjera ozbiljnih privrednika u Crnoj Gori koji su ugradili slične sisteme. Naravno, očekujemo da preduzetnici prate i dešavanja na berzama električne energije (barem novinske natpise) i da su potpuno svjesni šta se upravo dešava kao posljedica spleta mnogih okolnosti, ali neizostavno i dekarbonizacije i sve većih investicija i proizvodnje električne enegije iz obnovljivih izvora”, rekao je Đordan.

On je podsjetio da se za učešće u dijelu projekta Solari 500+ mogu prijaviti potrošači iz kategorije “ostala potrošnja” (preduzeća i građani) koji su u prethodne tri godine trošili preko 13 hiljada kWh energije, a čiji je prosječan mjesečni račun za utrošenu električnu energiju, sa popustom, preko 120 EUR.

“Zatim to mogu biti vlasnici objekta sa ravnim i kosim krovom, s tim što objekat sa kosom krovnom površinom, koja je predviđena za instalaciju fotonaponskog sistema, mora biti orjentisan ka jugu i/ili jugoistoku i/ ili jugozapadu, pod uglom koji je jednak ili veći od deset stepeni”, naveo je Đordan.

On je podsjetio i na opšte uslove koje mora ispuniti budući korisnik subvencije Eko fonda. Prvi je da je objekat izgrađen na osnovu odgovarajućeg akta u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji, i svaki drugi koji je naveden ili posebnim zakonom s njim izjednačen. Drugi uslov je da objekat nije dograđivan ili mijenjan u odnosu na akt koji dokazuje njegovu zakonitost, zatim da se postojeće brojilo za obračun električne energije vodi na istog investitora solarnog sistema odnosno vlasnika objekta.

Đordan je, odgovarajući na pitanje ko će biti odgovoran za održavanje solarnog sistema, kazao da takvi sistemi ne zahtijevaju složene servise i održavanje.

“Kako će EPCG kompletnu garanciju proizvođača prenijeti na krajnjeg kupca to će isti biti apsolutno zaštićen kada je u pitanju rad opreme. Predlog je da samo ovlašćeni serviser na koga je prenijeta garancija proizvođača opreme može redovno održavati fotonaponski sistem. To je uslov da bi se data garancija održala na snazi. Naravno, novoosnovana kompanija EPCG-Solar-Gradnja upravo će biti taj ovlašćeni serviser i pružaće svu podršku kada su u pitanju ovi sistemi”, rekao je Đordan.

On je naveo da je ovaj projekat kao i niz drugih koje je EPCG kandidovala u oblasti vjetro i hidro energije, prije svega, vjetroelektrana (VE) Gvozd za čiju realizaciju je nedavno potpisan ugovor, kao i HE Komarnica za koju je izrada tehničke dokumentacije u završnoj fazi, predstavlju snažan iskorak u procesu energetske tranzicije.

“U EPCG zaista naporno i posvećeno radimo na stvaranju uslova za što bolje iskorišćavanje ogromnog energetskog potencijala u oblasti proizvodne takozvane zelene energije sa kojim Crna Gora raspolaže. Kroz ovaj projekat EPCG želi da kod građana i privrednika budi svijest o važnosti očuvanja životne sredine i da zajedno sa njima kreira zdraviju sredinu za život svih nas”, zaključio je Đordan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...