fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProblemi zbog hladnoće u Teksasu podigli cijene nafte

Problemi zbog hladnoće u Teksasu podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prešle su u srijedu na međunarodnim tržištima nivo od 64 USD, podstaknule velikim poremećajima u snabdijevanju na jugu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog polarnog talasa u Teksasu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 91 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,26 USD, najviši nivo od januara prošle godine. Na američkom tržištu porasla je 68 centi, na 60,73 USD, prenosi SEEbiz.

Proteklih sedmica cijene nafte podstakli su ograničenje snabdijevanja iz vodećih proizvođača i nada da će potražnja oporaviti zbog vakcinacije protiv koronavirusa.

Ove sedmice pridružio im se i polarni talas u Teksasu, najvećoj američkoj saveznoj državi koja proizvodi naftu.

Očekuje se da će neuobičajeno hladno vrijeme u SAD-u poremetiti proizvodnju na nekoliko dana, a možda i sedmica, procjenjuju industrijski stručnjaci, jer su izvori zaleđeni, a rafinerije zatvorene.

Analitičari ANZ-a i Citigroupa procjenjuju da je zbog hladnoće američka proizvodnja iz škriljaca smanjena za najmanje dva miliona barela dnevno. Citi procjenjuje da će do početka marta biti smanjena oko 16 miliona barela.

Rast cijena preusmjerio je pažnju na Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznike, koji će se sastati 4. marta kako bi razmotrili proizvodnu politiku.

OPEC+ vjerovatno će nakon aprila ublažiti ograničenja snabdijevanja, s obzirom na oporavak cijena, rekli su izvori.

“Vjerujemo da će OPEC+ primijeniti konzervativniji pristup i ublažiti rezove proizvodnje“, rekao je analitičar Warren Patterson iz ING-a.

Podaci o američkim zalihama u prošloj sedmici biće objavljeni s danom zakašnjenja, zbog praznika na početku sedmice.

Analitičari procjenjuju da će izvještaji pokazati pad zaliha od 2,2 miliona barela.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,48 USD, što znači da je oslabila porasla 12 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije