fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePrivremena uprava se priprema za javnu ponudu

Privremena uprava se priprema za javnu ponudu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rješenje Komisije za tržište kapitala o neuspješnosti zatvorene emisije akcija proslijeđeno je Atlas banci i njenoj privremenoj upravnici Tanji Terić, čime su se stekli svi uslovi da bude raspisana nova javna ponuda za dokapitalizaciju, pišu Dnevne novine.

Zatvorena emisija akcija za dokapitalizaciju Atlas banke od 22 miliona EUR, kroz uloge postojećih akcionara, zvanično nije uspjela, pa se privremena uprava priprema za emisiju dionica javnom ponudom trećim licima.

To je potvrdila Komisija za tržište kapitala, nakon što je Terić prošle sedmice tom tijelu dostavila obavještenje o rezultatima poziva na osnovu kojeg ni 30 dana nakon raspisivanja nijesu izvršeni upisi, odnosno uplate potrebnih sredstava.

Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, rješenje Komisije o neuspješnosti emisije proslijeđeno je Atlas banci i Terić, i tim su se stekli svi uslovi da bude raspisana nova javna ponuda za dokapitalizaciju, ali ovog puta namijenjena zainteresovanim investitorima koji nijesu među postojećim akcionarima.

Centralna banka (CBCG) uvela je 7. decembra prošle godine privremenu upravu u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM).

Nakon što je Savjet CBCG početkom januara razmotrio izvještaje privremenih upravnika o finansijskom stanju i uslovima poslovanja, ocijenjeno je da je Atlas banci neophodna dokapitalizacija, dok je u IBM uveden stečaj.

Odluka o zatvorenoj ponudi emisije akcija, koja je važila samo za postojeće akcionare, donesena je 16. januara, a sam proces je otpočeo tri dana kasnije.

Ti vlasnici akcija mogli su da, na osnovu zakonskog prava preče kupovine, učešćem u javnom pozivu kupe dio od 88.710 akcija pojedinačne nominalne vrijednosti 248 EUR, kojom je pokrivena dokapitalizacija u iznosu od 22 miliona EUR.

Od 19. decembra, u prvih 30 dana od raspisivanja oglasa, svi postojeći akcionari mogli su da upišu i uplate iznos koji je srazmjeran njihovom učešću u kapitalu banke.

Nakon toga, ostavljen je rok od još pet dana da se eventualno izvrši uplata cijelokupnog iznosa koji su akcionari mogli prvobitno da najave tokom trajanja javnog poziva.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...