fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZainteresovani da se prijave za podršku za izgradnju bunara i bistijerni

Zainteresovani da se prijave za podršku za izgradnju bunara i bistijerni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je zainteresovane poljoprivredne proizvođače da se do 1. jula prijave za dodjelu podrške investicijama za izgradnju bunara i bistijerni za ovu godinu.

Oni su saopštili da se podrškom poljoprivrednim proizvođačima za izgradnju sistema za navodnjavanje rješava dostupnost vode na gazdinstvu i smanjuju rizici u proizvodnji.

Podršku je namijenjna poljoprivrednim proizvođačima iz sektora biljne proizvodnje i stočarstva registrovanim u registru poljoprivrednih gazdinstava.

Iz Ministarstva su objasnili da je proizvođačima kroz poziv obezbijeđena bespovratna podrška do 50 odsto od prihvatljivih troškova investicije, odnosno najviše tri hiljade EUR po podnesenom zahtjevu i ne više od 35 EUR po metru bunarske bušotine.

Oni su dodali da podrška kod novoizgrađenih bistijerni i adaptacije postojećih iznosi do 50 odsto za nabavku materijala za izgradnju, odnosno maksimalno tri hiljade EUR po zahtjevu i ne više od 35 EUR po metru kubnom novoizgrađene bistijerne.

Za tu mjeru dodatnih pet odsto podrške ostvaruju poljoprivredna gazdinstva čiji je nosilac osiguran po osnovu poljoprivrede.

Kroz objavljeni javni poziv podržava se izgradnja eksploatacionih bunara na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima, kao i za plantažno gajenje voćaka i vinove loze.

Proizvođači, kako je objašnjeno, uz podršku Ministarstva mogu kupiti i novu opremu za bunare, pumpe, agregate, rezervoare, nove tifone i cijevne linije od bunara do proizvodne parcele.

Podržava se i gradnja novih, ali i adaptacija postojećih bistijerni u cilju obezbjeđivanja napajanja stoke vodom.

Iz Ministarstva su saopštili da će u slučaju ranijeg utroška sredstava poziv biti zaključen.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...