fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada i Ambasada Njemačke da reaguju povodom štrajka zaposlenih Telekoma

Vlada i Ambasada Njemačke da reaguju povodom štrajka zaposlenih Telekoma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) uputila je otvorena pisma crnogorskoj Vladi i Ambasadi Njemačke u Crnoj Gori, iskazujući nezadovoljstvo njihovim odnosom prema štrajku zaposlenih u Crnogorkom Telekomu, koji traje već 100 dana.

Otvorena pisma, koja je Unija uputila u ime svog članstva, potpisuju predsjednici svih granskih i strukovnih sindikata koji djeluju pri toj radničkoj asocijaciji.

Iz USSCG su ukazali na to što Ambasada Njemačke, ni nakon 100 dana štrajka, nije reagovala na dešavanja u Crnogorskom Telekomu, kćerki firmi Deutsche Telekoma.

“Nevjerovatna je činjenica da Ambasada Njemačke ostaje nijema na, sada već dokazane, grube nezakonitosti menadžmenta Crnogorskog Telekoma, usmjerene na potpuno obesmišljavanje prava na štrajk kao fundamentalnog prava zaposlenih, ali i na potpuni izostanak socijalnog dijaloga“, naveli su iz USSCG.

Iz Unije su pozvali ambasadora Njemačke da snagom svog autoriteta utiče na Deutsche Telekom da konačno počne da poštuje crnogorsko zakonodavstvo, Globalni dogovor Unijedinjenih nacija (UN), OECD Smjernice za multinacionalna preduzeća i standarde i Tripartitnu deklaraciju o principima u vezi sa multinacionalnim preduzećima i socijalnom politikom Međunarodne organizacije rada.

„Očekujemo da svojom hitnom i nedvosmislenom reakcijom doprinesete prestanku daljeg poslovanja Deutsche Telekoma po principu “dvostrukih aršina” u odnosu na matičnu zemlju“, navodi se u otvorenom pismu.

Iz Unije su u otvorenom pismu upućenom Vladi, pitali premijera Dritana Abazovića da li je Deutsche Telekom, kao vlasnik Crnogorskog Telekoma, Vladi značajniji od štrajkača, odnosno njenih građana i radnika koji stvaraju profit toj multinacionalnoj kompaniji i novu vrijednost državi.

„Pozivamo Vas da nam javno saopštite da li postoji politički, ekonomski ili bilo koji drugi interes između Vlade i Deutsche Telekoma, koji je za Vladu značajniji od nacionalnog zakonodavstva, vladavine prava, reputacije njenih institucija i zaštite njenih građana“, zaključuje se u otvorenom pismu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Crnoj Gori je povoljno okruženje za razvoj korupcije

Podgorica, (MINA) – Izostanak institucija sistema, siromaštvo, ratovanje, opsesija reputacijom su neki od elemenata...