fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetske berze pale

Svjetske berze pale

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su ove sedmice oštro pale, najviše u tehnološkom sektoru, zbog jačanja trgovinske napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Ulagače zabrinjava i neizvjesnost u vezi sa američkim predsjedničkim izborima.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,7 odsto na 40.287 bodova, dok je S&P 500 pao dva odsto na 5.505 poena, a Nasdaq indeks 3,65 odsto na 17.726 bodova.

Oštar pad S&P 500 i Nasdaqa posljedica je zaoštravanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, jer Vlada predsjednika SAD-a Joe Bidena namjerava da uvede nove restrikcije na izvoz čipova u Kinu, prenosi Hina.

Osim toga, nastavljena je rotacija kapitala iz tehnološkog sektora, koji je predvodio po rastu posljednjih godina, u sektore koji bi mogli imati više koristi od smanjenja kamatnih stopa.

Naime, na tržištu se učvrstilo mišljenje da će američka centralna banka u septembru smanjiti kamatne stope, jer inflacioni pritisci popuštaju, dok se rast ekonomije usporava.

Zahvaljujući toj rotaciji iz tehnološkog u druge sektore, početkom sedmice Dow Jones indeks dostigao je rekordne vrijednosti. No, do kraja sedmice izgubio je dio dobitaka.

„Početkom sedmice vidjeli smo rotaciju na tržištu – povlačenje iz tehnološkog sektora, a ulaganje u druge. No, posljednjih dana prodaja je zahvatila gotovo sve sektore. Čini se da se neki ulagači povlače s tržišta i sklanjaju kapital u gotovinu, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci”, objasnio je strateg u firmi Ingalls & Snyder, Tim Ghriskey.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog nedavnog pokušaja atentata na republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa, kao i zbog nedoumica hoće li Biden moći nastaviti trku za drugi mandat.

Ulagače su u petak uznemirili i problemi u kompjuterskim sistemima mnogih avio-kompanija, banaka, telekomunikacionih firmi, medijskih kuća i drugih kompanija širom svijeta. Pokazalo se je je to bila posljedica greške u ažuriranju softvera firme za kibernetičku sigurnost CrowdStrike.

Cijena dionice CrowdStrikea potonula je tog dana više od 11 odsto, dok su dionice konkurentskih kompanija, kao što su Palo Alto Networks i SentinelOne, znatno dobile na vrijednosti.

U fokusu ulagača bili su i poslovni rezultati kompanija i banaka u drugom tromjesečju. Od 70 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 83 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.

Zahvaljujući tome, analitičari u anketi Reutersa sada očekuju rast zarada u prosjeku 11 odsto na godišnjem nivou, dok su prije desetak dana očekivali rast od oko deset odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,2 odsto na 8.155 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,1 odsto na 18.171 poen, a pariski CAC 2,5 odsto na 7.534 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...