fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena dionica na berzama

Rast cijena dionica na berzama

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su prošle sedmice porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro centralne banke u svijetu usporiti tempo povećanja kamata, s obzirom na to da inflacioni pritisci pomalo popuštaju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1,81 odsto, na 34.347 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 odsto, na 4.026 poena, a Nasdaq indeks 0,7 odsto, na 11.226 bodova, prenosi SEEbiz.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje objavi zapisnika s posljednje sjednice američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), koji je pokazao da većina čelnika Feda smatra da bi se uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamata.

To je učvrstilo tezu da će Fed u prosincu povećati kamate 0,5 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

A usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike moguće je jer niz makroekonomskih podataka pokazuje da poslovne aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) slabe, dok se rast potrošnje, glavnog pokretača privrede, usporava.

Međutim, i dalje ostaju otvorena pitanja kako će se narednih mjeseci kretati inflacija i do kojeg će nivoa Fed povećavati cijenu novca – na 4,75 ili čak pet odsto.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do četiri odsto, najvišem nivou od početka 2008. godine.

O kretanju inflacije zavisiće i potezi ostalih najvećih centralnih banaka u svijetu.

Tako je, na primjer, južnokorejska centralna banka prošle sedmice povećala kamate 0,25 postotnih bodova, manje nego prijašnjih mjeseci, dok su monetarne vlasti Novog Zelanda povećale cijenu novca za rekordnih 0,75 postotnih bodova.

Razloge za zabrinutost ulagače predstavlja dalji rast broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast druge po veličini svjetske ekonomije.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice porasle, šestu sedmicu zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 odsto, na 7.486 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,85 odsto, na 14.541 bod, a pariski CAC jedan odsto, na 6.712 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks ojačao 1,4 odsto, na 28.283 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije