fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNemaju za cilj da ugroze nezavisnost rada EKIP-a

Nemaju za cilj da ugroze nezavisnost rada EKIP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona o elektronskim komunikacijama nema za cilj da ugrozi nezavisnost rada Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), niti želju Vlade da se miješa u njen rad, saopštio je potpredsjednik Vlade, Nik Gjeloshaj.

On je podsjetio da su Predlog zakona o elektronskim komunikacijama predložili poslanici, a Skupština donijela u decembru prošle godine, uz pozitivno mišljenje Vlade.

“Agencija jeste i mora ostati samostalna u vršenju poslova koji su joj utvrđeni Zakonom”, naveo je Gjeloshaj.

On je kazao da u cilju objektivne informisanosti javnosti želi da ukaže na činjenicu da Agencija kao regulator ima značajan broj nadležnosti utvrđenim Zakonom, a naročito Savjet Agencije koji zastupa prava osnivača Agencije.

“Krajem decembra prošle godine istekao je mandat članova Savjeta, a kako prethodni saziv Skupštine nije pokrenuo zakonsku proceduru za izbor novih članova, nakon tog perioda članovi Savjeta nijesu mogli obavljati funkciju, niti im je funkcija mogla biti produžena i samim tim ugrožen je kontinuitet rada Agencije kao regulatora”, precizirao je Gjeloshaj.

On je naveo da se predloženom zakonskim rješenjem realizuje usklađivanje sa Zakonom o državnoj upravi, koji je donesen 2018. godine, a koji je pripreman u saradnji sa Evropskom komisijom i kojim je u članu 87 definisano da odredbe posebnih zakona kojima su osnovane: Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Agencija za ljekove i medicinska sredstva, Agencija za mirno rješavanje radnih sporova, Agencija za nadzor osiguranja, Agencija za zaštitu konkurencije, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore i Fond rada uskladiće se sa ovim zakonom u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu ovog zakona.

“Trenutno je u izradi novi zakon o elektronskim komunikacijama koji je planiran, u skladu sa Programom rada Vlade, za utvrđivanje u trećem kvartalu i koji će u potpunosti biti usaglašen sa pravnom tekovinom EU i najboljom evropskom praksom, uključujući i pitanje izbora članova Savjeta”, dodao je Gjeloshaj.

Shodno tome, kako je zaključio, Vlada je dala pozitivno mišljenje na predloženi zakon samo i isključivo iz razloga obezbjeđivanja kontinuiteta rada Agencije kao i usaglašavanja sa trenutno važećim pravnim sistemom Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije