fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa Wall Streetu cijene dionica oštro pale

Na Wall Streetu cijene dionica oštro pale

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su cijene dionica u utorak oštro pale jer se ulagači plaše većih od očekivanih, ekonomskih šteta od koronavirusa, dok je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) neočekivano smanjila ključne kamatne stope kako bi podržala ekonomiju.

Dow Jones potonuo je 785 bodova ili 2,94 odsto, na 25.917 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,81 posto, na 3.003 boda, a Nasdaq indeks 2,99 odsto, na 8.684 boda, prenosi Hina.

Nakon što su u ponedjeljak snažno porasle, u utorak su cijene dionica oštro pale, kada je Fed smanjio ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, u raspon od jedan do 1,25 odsto.

Predsjednik Feda, Jerome Powell poručio je da američka ekonomija ostaje snažna, ali da bi širenje koronavirusa moglo u narednom periodu usporiti rast.

„Virus i mjere koje su preduzete kako bi se virus zaustavio sigurno će neko vrijeme pritiskati ekonomsku aktivnost i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i šire”, kazao je Powell.

Nakon Fed-ovog neočekivanog saopštenja o smanjenju kamata cijene su dionica prvo skočile više od dva odsto, ali su kasnije oštro pale, pa su završile u minusu od oko tri odsto.

Ulagači nijesu očekivali smanjenje kamata na izvanrednoj sjednici Feda, pa ih je potez centralne banke zabrinuo. Fed, naime, još od finansijske krize 2008. godine nije smanjio kamate van redovnih sjednica.

Analitičarka u kompaniji Invesco, Kristina Hooper, kazala je da je Fedov potez uznemirio ulagače jer podsjeća na period finansijske krize.

“I tada je bilo žurbe, pa priznanja da to možda nije bila najbolja ideja, ili možda ovo pokazuje da je situacija lošija nego što smo mislili”, navela je Hooper.

Na brzinu poteza ukazuje i reakcija ministara finansija grupe G7 najrazvijenijih svjetskih ekonomija koji su poručili da su spremni da koriste sve raspoložive politike kako bi podržali snažan, održiv rast globalne ekonomije i zaštitili je od rizika koje nosi koronavirus.

U međuvremenu, broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u svijetu raste, pa se ulagači plaše većih ekonomskih šteta nego što se prije procjenjivalo.

Strateg u kompaniji State Street Global Advisors, Michael Arone, kazao je da potez Feda zapravo signalizuje da je rizik od koronavirusa sličan s drugim krizama, kao onom u vrijeme Velike depresije, ili dot.com krizom, pa i finansijskom krizom 2008.

“Potražnja pada, a nabavni lanci su poremećeni. To su simptomi koje manje kamatne stope ne rješavaju”, dodao je Arone.

Na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,95 odsto, na 6.718 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,08 odsto, na 11.985 bodova, a pariski CAC 1,12 odsto, na 5.393 boda.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...