fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u drugom kvartalu oštro pali

Indeksi u drugom kvartalu oštro pali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su oslabile, zbog straha ulagača da će povećanje kamata centralnih banaka zbog visoke inflacije izazvati recesiju, pa je S&P 500 indeks zabilježio najveći pad u prvom polugodištu u više od 50 godina.

Na Wall Streetu je Dow Jones pao 1,3 odsto na 31.097 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,2 odsto na 3.825 poena, a Nasdaq indeks 4,1 odsto na 11.127 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi sva tri najvažnija indeksa zabilježila su pad u cijelom drugom tromjesečju, a dva kvartala uzastopnog pada S&P 500 i Dow indeksa ne pamte se od 2015. godine, prenosi Hina.

U cijelom prvom polugodištu Dow Jones potonuo je više od 15 odsto, S&P 500 više od 20 odsto, a Nasdaq indeks gotovo 30 odsto.

To je za S&P 500 indeks najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dow Jones od 1962, a za Nasdaq najgore od kada postoji.

U prvim danima ove godine indeksi su dostizali rekordne vrijednosti, kao i prošle godine, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, no ubrzo se smjer tržišta preokrenuo zbog širenja omikron varijante covida-19.

Potom je uslijedila ruska invazija na Ukrajinu, što je poremetilo tržište energentima, sirovinama i hranom, te tako dodatno podstaklo rast ionako već visoke inflacije.

Kako je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla najviše vrijednosti u 40 godina, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), je odgovorila agresivnim povećanjem kamatnih stopa, a to su učinile ili najavile i mnoge druge vrhovne monetarne institucije u svijetu.

Zbog toga će se usporiti rast svjetske ekonomije, a moguća je i recesija.

U prvom tromjesečju, američka privreda je pala na kvartalnom nivou, a ni makroekonomski podaci u drugom tromjesečju nijesu sjajni.

„Od početka godine raste inflacija, dok se rast ekonomije usporava. Fed zaoštrava finansijske uslove kako bi suzbio inflaciju i paniku na tržištima. No, mislim da je “mekano” prizemljenje ekonomije malo vjerovatno. Čini mi se da smo zapravo već uronili u recesiju, a jedino je pitanje koliko će biti duboka”, rekao je direktor u firmi Simplify, Paul Kim.

Gotovo svi posljednji podaci ukazuju na slabljenje potrošnje i kontinuirano visoku inflaciju.

„Podaci počinju pokazivati da se potrošnja usporava, čini se da inflacija počinje uticati na prosječnog potrošača. A to može uticati na zarade kompanija, glavne pokretače tržišta”, smatra potpredsjednik u firmi Wealthspire Advisors, Oliver Pursche.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 odsto na 7.168 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,4 odsto na 12.813 poena, a pariski CAC 2,3 odsto na 5.931 bod.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je pao 2,1 odsto na 25.935 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra utakmice 33. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 33. kola sjutra će biti nastavljeno takmičenje u Meridianbet Prvoj...