fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli četvrti dan uzastopno

Indeksi porasli četvrti dan uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, jer je izvještaj o proizvođačkim cijenama potvrdio da inflacioni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) popuštaju.

Dow Jones je ojačao 0,14 odsto na 34.395 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,85 odsto na 4.510 poena, a Nasdaq indeks 1,58 odsto na 14.138 bodova.

Nakon što su dan prije to pokazali podaci o potrošačkim cijenama, u četvrtak je izvještaj o proizvođačkim cijenama potvrdio da inflacioni pritisci u SAD-u popuštaju, prenosi Hina.

Proizvođačke cijene porasle su u junu samo 0,1 odsto na godišnjem nivou, što je njihov najblaži rast još od polovine 2020. godine, dok je njihov rast mjesec prije iznosio 0,9 odsto.

To su bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uvjerenje ulagača da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu.

Tako se sada očekuje da će Fed ovog mjeseca još jednom povećati kamate za 0,25 procentnih poena i da će to biti posljednje povećanje u ovom ciklusu.

„Izvještaj o proizvođačkim cijenama potvrdio je da se inflacija kreće u dobrom smjeru. To je dobar znak”, rekla je strateginja u firmi Edward Jones, Mona Mahajan.

Najveći podsticaj S&P 500 i Nasdaq indeksu dao je snažan rast cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Nvidia.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,32 odsto na 7.440 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,74 odsto na 16.141 poen, a pariski CAC 0,5 odsto na 7.369 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...