fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 50 USD

Cijene nafte porasle iznad 50 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 50 USD, podstaknute nadom da će vodeći proizvođači dodatno ograničiti snabdijevanje, a centralne banke podsticajnim mjerama ublažiti negativan uticaj epidemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 73 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,4 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centa višoj cijeni, od 45,29 USD, prenosi SEEbiz.

Na kraju prošle sedmice tržišta je uzdrmao strah da će epidemija koronavirusa zaustaviti globalnu ekonomiju i potražnju za naftom.

Epidemija je do sada odnijela tri hiljade ljudskih života, a zaraženo je više od 90 hiljada ljudi.

Finansijska tržišta su prošle sedmice zabilježila najveći pad od finansijske krize 2008. godine, pa su centralne banke, uključujući američki Fed i Bank of Japan, najavile da će uvesti mjere kako bi ih stabilizovale.

Njihovi signali umirili su tržišta, a dodatnu potporu cijenama nafte pružile su izjave vodećih proizvođača da su spremni da dodatno ograniče snabdijevanje. Tehnički odbor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) preporučio je da se zbog uticaja epidemije na potražnju snabdijevanje smanji dodatnih 600 hiljada barela dnevno.

Trenutno OPEC i njegovi saveznici među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, smanjuju snabdijevanje za 1,7 miliona barela dnevno, prema sporazumu koji ističe krajem mjeseca.

Nekoliko ključnih članica OPEC-a razmišlja o još opsežnijem smanjenju proizvodnje u drugom tromjesečju.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da Moskva analizira preporuku tehničkog odbora, dodajući da Rusija nije dobila prijedlog o još većem smanjenju.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 50,16 USD, što znači da je pala 73 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...