fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 48 USD

Cijene nafte blizu 48 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima na blizu 48 USD nakon što je objavljeno da Rusija ne pristaje na dodatno ograničenje snabdijevanja koje predlažu članice Organizacije zemalja-izvoznica tog energenta (OPEC).

Na londonskom tržištu cijena barela je bila u minusu 1,93 USD, skliznuvši na 48,06 USD. U istom iznosu je potonula i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 43,97 USD, prenosi SEEbiz.

Visokorangirani ruski izvor rekao je da Moskva neće podržati predlog OPEC-a da se snabdijevanje ograniči dodatnih 1,5 miliona barela dnevno. Rusija će pristati samo na produženje važećeg sporazuma o ograničenju snabdijevanja 1,7 miliona barela dnevno.

“Važno je šta će uraditi Saudijska Arabija. Stvari se neće bitno promijeniti ako se Rusija pridruži. Moramo vidjeti samo da li je OPEC spreman sam da dodatno smanji snabdijevanje”, rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Neimenovani izvor s Bliskog istoka smatra da OPEC nema namjeru da to radi bez Rusije.

Izvori u OPEC-u potvrdili su ruski stav i službeni sastanak OPEC+ je odgođen. Nezavisni proizvođači održali su zasebni sastanak.

Nezavisni proizvođači bi, kako smatraju ministri članica OPEC-a, trebalo da smanje snabdijevanje dodatnih 500 hiljada barela dnevno. Preostali milion barela dnevno “pripao” bi OPEC-u.

To znači da bi novim sporazumom snabdijevanje OPEC+ bilo ograničeno ukupno 3,6 miliona barela dnevno, što predstavlja oko 3,6 odsto svjetske ponude.

“Naši proračuni pokazuju da bi u drugom tromjesečju s tržišta trebalo skloniti najmanje dva miliona barela dnevno kako bi se osigurala stabilizacija cijena nafte”, rekao je Bjoernar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

On je dodao da bi rezultat mogao biti poražavajući ukoliko OPEC odustane od predloga o smanjenju snabdijevanja za milion barela dnevno u drugom tromjesečju.

Američka investiciona banka Goldman Sachs smatra da sporazum OPEC+ ionako ne bi spriječio prekomjerno snabdijevanje globalnih tržišta u drugom tromjesečju. Oni su potvrdili prognozu prema kojoj bi se barelom u aprilu na londonskom tržištu trebalo trgovati po 45 USD.

Globalna potražnja je ozbiljno poljuljana epidemijom koronavirusa zbog koje su mnoge zemlje ograničile putovanja i uvele karantin, a zatvorene su i mnoge fabrike .

Australska banka ANZ procjenjuje da bi globalna potrošnja nafte u prvoj polovini ove godine mogla pasti 1,6 miliona barela dnevno, te oko 300 hiljada barela dnevno u cijeloj godini.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 51,74 USD, što znači da je pala 25 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...