fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPristupanje EU snažan pokretač ekonomskog razvoja

Pristupanje EU snažan pokretač ekonomskog razvoja

Budva, (MINA-BUSINESS) – Proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) jedan je od najsnažnijih pokretača ekonomskog razvoja regiona, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević, ocjenjujući da će uspostavljanje konkurentnog ekonomskog sistema obezbijediti uslove za bolji život građana i usporiti trend iseljavanja mladih i obrazovanih.

Drljević je u Budvi, na konferenciji Zapadni Balkan između ekonomskog razvoja i emigracija, saopštio da je u interesu i regiona i EU da Zapadni Balkan nastavi sa procesom pridruživanja.

„Države regiona, sprovođenjem nacionalnih politika i posvećenošću saradnji, pokazuju da ne žele biti na margini Evrope. Neprestano dokazujemo da, ulaganjem zajedničkih napora u prevazilaženje izazova koje moderno vrijeme postavlja pred nas, kao partneri možemo dati značajan doprinos stabilnosti i bezbjednosti kontinenta“, kazao je Drljević.

On je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, rekao da Crna Gora kontinuirano promoviše blisku ekonomsku saradnju na regionalnom nivou i podržava razvoj nacionalne saobraćajne i energetske infrastrukture.

Drljević je ocijenio da su Zapadni Balkan i Crna Gora i dalje izvoznici mladih, pametnih i obrazovanih ljudi. On očekuje da će ekonomski razvoj usporiti trendove iseljavanja mladih.

“Cilj Vlade je stvaranje konkurentnog ekonomskog sistema koji će obezbijediti održiv ekonomski rast i razvoj, a koji je uslovljen razvojem infrastrukture i sprovođenjem reformi. Crna Gora danas ima snažan zakonodavni okvir, uspostavljen u većini pregovaračkih oblasti i usklađen sa evropskim propisima i standardima, kao i snažnije institucije, ali je najvažnije to što su efekti reformi vidljivi u svakodnevnom životu građana”, poručio je Drljević.

On je kazao da se EU danas suočava s novim krizama i izazovima, za koje će vjerovatno biti potrebna transformacija njenih institucija i politika.

“Moguće je da će EU u koju budemo ulazili biti drugačija nego danas. Međutim, to nas neće pokolebati i ostaćemo odlučni da postanemo dio zajednice država i nacija koje dijele zajedničke vrednosti i zajedno grade stabilnu i prosperitetnu Evropu po mjeri svojih građana“, zaključio je Drljević.

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo oblačno, od sredine dana kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima,...