fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrigušena reakcija na američki embargo spustila cijene nafte

Prigušena reakcija na američki embargo spustila cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu ispod 125 USD, pod uticajem procjene trgovaca da se šok u snabdijevanju možda i neće pogoršati nakon američkog embarga na rusku naftu.

Na cijene nafte uticale su i najave Međunarodne agencija za energetiku (IEA) o novom ciklusu prodaje nafte iz strateških rezervi.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 3,56 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 124,42 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 3,99 USD nižoj cijeni, od 119,71 USD, prenosi Hina.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je objavio trenutnu zabranu uvoza ruske nafte, ali na tržištu je prevladalo mišljenje da taj potez vjerovatno neće u većoj mjeri uticati na snabdijevanje.

“Možda je aktualni talas prodaja podstakla spoznaja da, nakon američke zabrane uvoza ruske nafte, aktuelni šok u snabdijevanju možda i neće biti još gori nego što je do sada bio”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u prosjeku u prošloj godini iz Rusije uvozile više od 20,4 miliona barela sirove nafte i derivata mjesečno, što odgovara oko osam odsto američkog uvoza goriva, prema podacima američke vlade.

“Teoretski bi SAD čak mogao da nadoknadi isporuke ruske nafte vlastitom proizvodnjom”, napisao je u izvještaju Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

I Velika Britanija je u utorak saopštila da će postupno prestati da uvozi naftu iz Rusije.

JP Morgan procjenjuje da oko 70 odsto ruske nafte, koja se transportuje morem, trenutno ne uspijeva da nađe kupca.

Rusija je u srijedu objavila novi prekid vatre u Ukrajini kako bi civilima omogućila bijeg iz opkoljenih gradova, nakon nekoliko dana uglavnom neispunjenih obećanja, zbog kojih su stotine hiljada Ukrajinaca ostale zarobljene u svojim domovima bez pristupa vodi i ljekovima.

Početkom sedmice ruska invazija na Ukrajinu podigla je nakratko cijenu nafte u Londonu na 139 USD.

Trgovci nagađaju da su cijene u srijedu zakočili i medijski izvještaji prema kojima Ukrajina više ne traži članstvo u NATO-u.

“Vjerovatno je i to odigralo ulogu”, rekao je Varga.

Na tržištu se nadaju i povratku iranskih barela.

Teheran već mjesecima pregovara sa zapadnim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Glavni iranski pregovarač vratio se u srijedu u Beč radi nastavka pregovora.

Neke naznake upućuju na zaključak da na tržištu još ima dovoljno nafte. Tako su zalihe u SAD-u u prošloj sedmici porasle za 2,8 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke industrijske grupe Američkog instituta za naftu, objavljene u utorak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 127,93 USD, što znači da je porasla 1,42 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije