fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrezla i Earth Soldiers prezentovali najbolje ideje

Prezla i Earth Soldiers prezentovali najbolje ideje

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Timovi Prezla i Earth Soldiers prezentovali su najbolje ideje iz oblasti socijalnog preduzetništva na Demo danu u okviru programa RISE – Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike.

U prostorijama Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis sinoć je održan Demo dan, na kome je pet crnogorskih timova prezentovalo svoja inovativna rješenja iz oblasti socijalnog preduzetništva.

Prezentacije su bile rezultat četvoromjesečnog rada u okviru faze ideacije, u kojoj su timovi uz podršku međunarodnih i nacionalnih mentora razvijali svoja inovativna rješenja kao odgovor na prepoznate ključne i aktuelne društvene probleme i izazove.

Prema odluci petočlanog žirija prvo mjesto pripalo je Prezli, a drugo timu Earth Soldiers. Oba tima su izborila ulazak u narednu fazu programa – regionalni program inkubacije.

Pored njih, na Demo danu su se predstavili i Social Gardens, Čisto na klik i Promo Montenegro.

Tim Prezla se bavi rješavanjem pitanja otpada hrane i zagađenja okoline koji taj otpad uzrokuje, razvijanjem platforme/aplikacije koja će omogućiti restoranima, hotelima i prodavnicama da višak dnevne ponude i hranu kojoj ističe rok trajanja, proda po povoljnijoj cijeni.

Pobjednici nijesu krili svoje zadovoljstvo programom.

Članica pobjedničkog tima Prezla, Jovana Čađenović, kazala je da su zahvalni RISE programu i Tehnopolisu na jedinstvenoj podršci u razvoju ideje Prezla.

„Tokom prethodna četiri mjeseca smo bili u prilici da intenzivno radimo sa mentorima i detaljno definišemo njene aspekte kako bi bili uspješni na tržištu. Radujemo se prije svega što smo okruženi ljudima sa velikim entuzijazmom i energijom, a koji su prepoznali to i u nama na samom Demo danu“, rekla je Čađenović.

Tehnopolis je, kako je dodala, priredio sjajnu završnicu prve faze, a uzbudljivo putovanje implementacije ideje im tek predstoji i spremni su da u tome i uspiju.

Velike planove za nastavak programa ima i ekipa Earth Soldiers. Njihova ideja je otvaranje ljetnjeg kampa koji ima zadatak da kroz radionice u prirodi edukuje djecu o klimatskim promjenama i da kroz reciklažu uči djecu o preduzetništvu.

„Djeca će praviti sopstvene predmete, plasirati ih na tržište i smanjivati štetan uticaj na okolinu, dok su odlaganje otpada, kompostiranje i uzgajanje organske hrane od primarne važnosti za kamp“, navodi se u saopštenju.

Član tima, Luka Minić, kazao je da im je RISE program pomogao da iskristališu ideju, istraže tržište i otklone nepravilnosti koje su imali, a krenuli su i sa promocijom ideje na društvenim mrežama.

“Vjerujemo da je cijeli program, kao i Demo dan, savršena prilika da se ljudi bliže upoznaju sa idejom, ponude savjet/moguću saradnju, te da se konkretno čuje za vas, sklopite poznanstvo. Preporučio bih svakome, jer je ovo nešto što vas može itekako lansirati na tržište i pomoći da svoj produkt/uslugu promovišete na najbolji mogući način“, rekao je Minić.

On je pomenuo nesebičnu podršku IPC Tehnopolis, koji su uvijek bili na raspolaganju za bilo kakvu asistenciju ili podršku, jer bez njih ne bi, kako je rekao, bili u stanju da započnu to što su započeli.

Prezla i Earth Soldiers nastavljaju RISE putovanje kroz fazu regionalne inkubacije u trajanju od šest mjeseci, gdje će sa još deset odabranih timova sa prostora Zapadnog Balkana dobiti direktnu finansijsku podršku u iznosu od 2,5 hiljada EUR po timu i nefinansijsku podršku u vidu aktivnosti izgradnje kapaciteta i daljeg razvoja ključnih segmenata njihove ideje kroz testiranje i validaciju biznis modela, analizu i istraživanje tržišta, izradu marketing strategije, finansiranje i validaciju ideje kroz alternativne modele finansiranja poput crowdfundinga.

RISE program ima za cilj razvoj ekosistema socijalnog preduzetništva na teritoriji Zapadnog Balkana i pružanje podrške mladim ljudima da razviju inovativna rješenja za najaktuelnije društvene probleme, čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu.

IPC Tehnopolis je strateški partner iz Crne Gore i jedan od šest strateških partnera koji sprovode ovaj program na teritoriji Zapadnog Balkana u saradnji sa ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv i Yunus Social Business.

Projekat RISE je finansiran i koordinisan od strane konzorcijuma koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije