fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPremije u mljekarstvu prvi put isplaćene direktno na žiro-račune proizvođača

Premije u mljekarstvu prvi put isplaćene direktno na žiro-račune proizvođača

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Premije u mljekarstvu poljoprivrednim proizvođačima za jun isplaćene su direktno na njihove žiro račune, a ne preko mljekara i sirara, kako je to do sada rađeno, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Isplata premija direktno na žiro-račune kooperanata novina je u ovogodišnjem Agrobudžetu i uvedena je na zahtjev proizvođača mlijeka, čime je potvrđena dobra saradnja i partnerstvo Ministarstva i poljoprivrednih proizvođača”, navodi se u saopštenju.

Pravo na podršku imaju proizvođači koji predaju mlijeko odobrenim objektima za preradu mlijeka, odnosno mljekarama i sirarama, a koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Osnovna premija iznosi šest centi po litru.

“Uslov za dobijanje premije jeste da je isporučena količina mlijeka po gazdinstvu minimalno 400 litara mjesečno i da je mlijeko u skladu sa kriterijumima kvaliteta sirovog mlijeka u odnosu na broj mikroorganizama i somatskih ćelija u skladu sa Uredbom o posebnim zahtjevima higijene za proizvode životinjskog porijekla – ukupan broj mikroorganizama do 600 hiljada i ukupan broj somatskih ćelija do 400 hiljada”, objasnili su iz Ministarsvta poljoprivrede.

Za kozije i ovčije mlijeko dozvoljeno je do 1,5 miliona mikroorganizama.

Iz Ministarstva su naveli da se podrška u vidu premije za količinu u iznosu od jedan cent po litru daje proizvođačima koji mjesečno mljekari predaju više od pet hiljada litara mlijeka, koje je u skladu sa propisanim kriterijumima kvaliteta sirovog mlijeka.

Podrška se ostvaruje za količine iznad pet hiljada litara.

“Podrška u vidu premije za kvalitet se ostvaruje na sljedeći način i to četiri centa po litru isporučenog kravljeg mlijeka za sirovo mlijeko koje ima do 100 hiljada mikroorganizama i do 400 hiljada somatskih ćelija u mililitru, a dva centa po litru isporučenog kozijeg i ovčijeg mlijeka za sirovo mlijeko koje ima do 1,5 miliona mikroorganizama u mililitru”, precizirali su predstavnici Ministarstva.

Po tom osnovu, kako su dodali, direktno na žiro-račune 888 kooperanata, za premije za jun, isplaćeno je ukupno 185,66 hiljada EUR.

Premije će se u narednom period mjesečno isplaćivati direktno na žiro-račune kooperanata.

Iz Ministarstva su pozvali sve poljoprivredne proizvođače koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kako bi ostvarili pravo na podršku.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...