fbpx
18.9 C
Podgorica
August 15, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPregovore o Željezari nastaviće u ponedjeljak

Pregovore o Željezari nastaviće u ponedjeljak

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Zainteresovani kupac na nikšićku Željezaru, Miodrag Davidović, kazao je da je tokom srijede imao konstruktivne razgovore sa predstavnicima njenog vlasnika, Tosyali grupom iz Turske, kao i da će biti nastavljeni u ponedjeljak.

On je Vijestima rekao da je optimista da će se pregovori uskoro uspješno okončati.

Davidović je poručio da ne traži ni jedan euro pomoći i subvencija, već samo da mu se omogući da izgradi solarne i vjetroelektrane koje bi snabdjevale fabriku strujom, kao i da se Željezari vrati krečana i mogućnost korišćenja vode sa brane Liverovići, jer bez toga nije moguće organizovati proizvodnju.

Ranije je saopšteno da Tosyali grupa za Željezaru traži 25 miliona, a da je Davidović spreman da ponudi najviše 15 miliona EUR. Iz Vlade je saopšteno da bi oni u kupovini mogli učestvovati sa iznosom do 25 odsto cijene.

”Pokušavamo da kupoprodaju obavimo bez učešća države, jer ne želim da me optužuju da biznis razvijam na štetu države”, poručio je Davidović.

Na pitanje kako bi Željezara funkcionisala dok se ne izgrade planirane solarne i vjetroelektrane i kako bi do tada mogao pokriti troškove proizvodnje čelika sa ovako visokim cijenama električne energije, Davidović je odgovorio da bi solarne i vjetroelektrane mogle biti izgrađene za godinu, a da bi do tada kupovao struju kao i svi ostali.

”Ne tražim nikakve popuste, ne želim da kažu da dobijam jeftinu struju na štetu osiromašenih građana. Ovakav projekat ne može biti profitabilan u prvoj godini, mi imamo dugoročnu strategiju i planove”, objasnio je Davidović.

Željezara Toščelik sada ima 55 miliona EUR akumuliranih gubitaka, dugove od 68 miliona i 250 radnika. Ona ne radi već godinu i po. Radnici su do prije dva mjeseca primali zarade na nivou minimalne, a prošle sedmice su protestovali na krovu fabrike.

Sadašnji vlasnici su prije godinu od Vlade tražili garancije da će naredne tri godine za njih cijena električne energije ostati na 23 EUR po megavat satu, jer sa većom proizvodnja ne bi bila isplativa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

zgrada predsjednika

Još jedan čin nepoštovanja crnogorskih institucija

Podgorica, (MINA) – Na adresu kabineta predsjednika Crne Gore danas je dostavljeno pismo predsjednika...