fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreduzeli korake u cilju realizacije COR-a

Preduzeli korake u cilju realizacije COR-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je preduzela niz koraka na konsolidaciji svog nacionalnog, institucionalnog i strateškog okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (COR), saopštio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On je pod okriljem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), govorio na liderskom dijalogu Jačanje integrisanih javnih politika i institucija za dostizanje ciljeva održivog razvoja, u okviru političkog foruma visokog nivoa – SDG Samita u Njujorku.

Milatović je kazao da je počastvovan što učestvuje u tom važnom dijalogu, na kojem se okupljaju lideri iz cijelog svijeta kako bi razgovarali i osmislili strategiju na temu jačanja integrisanih javnih politika i institucija za dostizanje Ciljeva održivog razvoja.

“Nastojanja da se elementi politike održivosti uvedu u nacionalni okvir evidentna su u Crnoj Gori od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi 1991. godine, kao i integrisanja ove odredbe u Ustav iz 1992. godine. Ovim aktom Crna Gora je postala prva zemlja koja je ustavom priznata kao ekološka sa zadatkom da ovu ideju prenese u sve politike koje se kreiraju na nacionalnom nivou“, poručio je Milatović.

On je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, dodao da je Crna Gora tokom godina kreirala svoj strateški okvir kroz nekoliko važnih dokumenata koji su oblikovali sve aktivnosti u ovoj oblasti.

„Posebno važna reforma fiskalne politike i tržišta rada, koju je Vlada sprovela prije dvije godine, rezultirala je povećanjem minimalne zarade i minimalne penzije, čime je omogućeno smanjenje siromaštva u zemlji. Uslijedile su i druge reforme socijalnog osiguranja, uključujući obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, kao i dječijih dodataka za svu djecu mlađu od 18 godina”, rekao je Milatović.

On je naveo da je još jedan veliki korak ka jačanju finansijskih mehanizama koji ima za cilj da podrži COR bilo uspostavljanje Fonda za ubrzani razvoj.

“Ovaj Fond je zamišljen tako da bude važan alat za finansiranje i implementaciju politika i projekata COR “, saopštio je Milatović.

On je posebno istakao važnost usmjeravanja pažnje na nevjerovatan potencijal za saradnju i podršku koji postoji u okviru civilnog društva, akademske i naučne zajednice.

Milatović je zaključio da se uvijek mora imati na umu da postizanje COR zahtijeva cjelovit pristup koji uzima u obzir jedinstvene okolnosti, prednosti, ali i izazove u društvu, te da je naša obaveza da na njih odgovorimo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...