fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreduzeća iz hotelske industrije svrstati u grupu najugroženijih

Preduzeća iz hotelske industrije svrstati u grupu najugroženijih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca (UPCG) apelovala je na Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti (NKT) da se preduzeća iz hotelske industrije hitno svrstaju u grupu onih koja pripadaju najugroženijem dijelu privrede, što bi im omogućilo i pristup adekvatnim mjerama podrške države.

„Iako je Vlada nedavno najavila kreiranje mjera pomoći turizmu i za njih zadužila novoformiranu radnu grupu, UPCG je u dopisu NKT ukazala na određene nelogičnosti u tumačenju nadležnih koje, ukoliko se primijene i u praksi, mogu rezultirati daljim produbljivanjem krize pandemije koronavirusa“, naveli su iz UPCG.

Navedene nelogičnosti, kako su dodali, prvenstveno se odnose na svrstavanje hotela u kategoriju privrede čija je djelatnost djelimično ugrožena, umjesto među najugroženija preduzeća kojima je zabranjena djelatnost, što je jedino ispravno i apsolutno odgovara aktuelnoj situaciji.

„Dodatno zabrinjava što takvo svrstavanje privrednika iz oblasti hotelijerstva stiže od pojedinih članova Vladinog tima zaduženog za izradu paketa podrške privredi, na šta ukazuju njihove nedavne izjave medijima o hotelima, turističkim agencijama i nekim preduzećima iz oblasti saobraćaja, za koje navode da pripadaju grupi onih čije je poslovanje djelimično ograničeno, iako činjenice pokazuju da oni ne mogu da rade“, navodi se u saopštenju UPCG.

Oni smatraju da pomoć crnogorskom turizmu zahtijeva hitnu reakciju nadležnih i realizaciju interventnih mjera Vlade koje će biti kreirane na način da pomognu očuvanju zaposlenost i stvaranju uslova za što skoriju normalizaciju poslovanja turističke industrije u nastavku turističke sezone.

„Takva očekivanja UPCG dijele i crnogorski hotelijeri koji su ovih dana posebno zabrinuti zbog navedenih tumačenja zvaničnika koji ih svrstavaju u takozvanu drugu grupu – ugrožene djelatnosti“, naveli su iz UPCG.

Oni su saopštili da je svrstavanje hotela u drugu grupu za dodjelu subvencija, umjesto u prvu, za njih vrlo problematično i kao takvo nameće pitanje zar hoteli ne bi trebalo da dijele istu sudbinu sa ostalim ugostiteljskim objektima.

„Vjerujemo da je namjera prepoznavanja izuzetka za prijavljene goste, prije svega, bila namijenjena stranim državljanima i imala je svrhu u vrijeme prvih dana proglašenja epidemije i uvođenja privremenih mjera u Crnoj Gori, dok se tim gostima nije obezbijedio povratak u matične države“, objasnili su iz UPCG.

U ovom trenutku je, prema njihovim riječima, teško očekivati da u hotelima u Crnoj Gori uopšte ima prijavljenih gostiju ili ih ima u neznatnom broju, naročito imajući u vidu zatvorene granice, kao i mjere prekida međunarodnog i međugradskog saobraćaja.

Iz UPCG su naveli da se od države očekuje da prema hotelskoj industriji odredi i pripadajuće subvencije pri čemu se, prilikom njihovog odobravanja, od hotelijera može tražiti dokaz da li su radili ili ne.

„Ukoliko se navedeni propusti u tumačenju položaja hotelijera što hitnije ne koriguju i ukoliko izostane očekivani nivo podrške njihovom radu, posljedice takvih odluka odraziće se ne samo na brzinu oporavka i održivost poslovanja hotela, već i na opstanak radnih mjesta u njima“, upozorili su iz UPCG.

Najčitanije

Ljumović objavio spisak za turnir u Zenicu

Podgorica, (MINA) - Selektor pionirske fudbalske reprezentacije Crne Gore, Minja Ljumović, objavio je spisak...