fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljen paket mjera solidarnosti zbog koronavirusa

Predstavljen paket mjera solidarnosti zbog koronavirusa

London, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je paket mjera solidarnosti u vrijednosti od milijardu EUR kako bi pomogla kompanijama da se suoče s uticajem pandemije virusa korona.

“Paket mjera predstavlja prvobitni odgovor na krizu, a EBRD je spremna da učini više kada bude potrebno”, rekli su iz banke.

Predloge o paketu u petak su u petak usvojili akcionari EBRD koja ulaže u podršku razvoju, posebno privatnog sektora u 38 zemalja čija je ekonomija u usponu, prenose Nezavisne novine.

Prema hitnom programu, EBRD će uspostaviti “elastični okvir” kako bi obezbijedila finansiranje postojećih klijenata banke sa snažnim poslovnim osnovama koji se suoče s trenutnim poteškoćama vezanim za kredit.

Predsjednik EBRD-a, Suma Chakrabarti kazao je da pandemija koronavirusa i njene ekonomske posljedice predstavljaju izazov bez presedana za banku i države u kojima posluje.

“Kako bi odgovorila solidarno sa svojim akcionarima, zemljama u kojima posluje, partnerima i klijentima, banka je osnovala elastični okvir u vrijednosti od milijardu EUR za nove i dodatna sredstva za stare klijente, koji obuhvata vanrednu likvidnost, radni kapital i trgovinske finansije”, rekao je Chakrabarti.

On je poručio da je to prvo korak i da je banka spremna da proširi svoj odgovor, te da preduzima aktivne i hitne korake kako bi pregledala, prilagodila i proširila instrumente finansiranja.

Planirane mjere će, između ostalog, uključivati proširenje trgovinskog finansiranja I obezbjeđivanje kratkoročnog finansiranja putem finansijskih institucija u periodu do dvije godine, naročito za podršku manjim i srednjim preduzećima.

Najčitanije