fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložene reformske mjere ocijenjene pozitivno

Predložene reformske mjere ocijenjene pozitivno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Struktura Nacrta Programa ekonomskih reformi (PER) Crne Gore od naredne do 2025. godine, kao i predložene reformske mjere, dobili su pozitivne ocjene na okruglom stolu u okviru javne rasprave o tom dokumentu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U cilju veće transparentnosti i objektivnog prikaza dokumenta, u petak je na okruglom stolu predstavljen Nacrt PER-a, u organizaciji Ministarstva finansija i uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kroz projekat Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori.

„Tokom diskusije su saopšteni određeni predlozi koji su se odnosili na unapređenje i kreiranje novih politika za građane, institucionalne mehanizme sveobuhvatne kontrole i prevođenje u legalan radni odnos osoba koje rade „na crno“, fiskalnu i politiku zapošljavanja, smanjenje uvoza životnih namirnica, finansijski sistem, racionalnije trošenje budžetskih sredstava“, navodi se u saopštenju.

Takođe, pohvaljena je struktura dokumenta.

“Po završetku javne rasprave, Radna grupa za izradu PER-a će sagledati i obraditi sve predloge i sugestije, nakon čega će finalizovati tekst dokumenta”, dodaje se u saopštenju.

Debati su prisustvovali predstavnici Saveza sindikata (SSCG), Unije slobodnih sindikata (USSCG), Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Privredne komore (PKCG), Unije poslodavaca (UPCG), Monstata, kao i određenih opština i resornih ministarstava u Vladi.

Nacionalni PER koordinator, Miloš Medenica, ocijenio je da je PER najvažniji srednjoročni dokument Crne Gore i da predstavlja osnovu za dijalog zemlje sa državama članicama i institucijama EU o pitanjima makroekonomskih, fiskalnih i strukturnih reformi.

“U okviru nacrta poglavlja pet, strukturne reforme su fokusirane na tri ključna izazova, i to povećanje zaposlenosti naročito žena i mladih, kao i rješavanje dugoročne nezaposlenosti, jačanje regulatornog okruženja i smanjenje neformalnosti u privredi”, objasnio je Medenica.

Proces konsultacija u pripremi PER-a je realizovan u dvije faze.

U septembru ove godine pokrenut je dijalog sa spoljnim zainteresovanim stranama sa pozivom da daju svoje predloge reformskih mjera koje će biti integrisane u PER.

U decembru su nastavljene konsultacije, sa ciljem da se razgovara o prvom nacrtu ukupnog dokumenta.

Nacrt PER-a za Crnu Goru od naredne do 2025. godina sadrži tri ključna poglavlja – makroekonomski i fiskalni okvir, kao i poglavlje o strukturnim reformama.

Makroekonomski okvir sadrži srednjeročne makroekonomske projekcije – bruto domaći proizvod (BDP), inflaciju i platni bilans. Poglavlje o fiskalnom okviru zasniva se na srednjeročnom fiskalnom okviru i budžetskim planovima za tri godine.

Vlada će u januaru usvojiti PER i u istom mjesecu biće dostavljen Evropskoj komisiji (EK).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije