fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredlažu formiranje stručnog tima koji bi donio konkretne mjere

Predlažu formiranje stručnog tima koji bi donio konkretne mjere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička organizacija (TO) Budve predložila je da se na nivou te opštine formira stručni tim, čiji bi glavni zadatak bilo donošenje konkretnih mjera za održavanje likvidnosti i zaposlenosti u turističkoj privredi u narednih 12 mjeseci.

“Stručni tim bi trebalo da predlaže mjere koje bi se odnosile na konkretne olakšice, umanjenje ili odlaganje obaveza privrednika i građana iz sektora turizma, kao i da pregovara sa Vladom i bankama o prolongiranju prispjelih obaveza”, kazali su iz TO Budva.

Oni su dodali da bi stručni tim trebalo da predloži Upravi za javne nabavke set olakšica kada su u pitanju procedure za hitne nabavke u oblasti promocije destinacije, ali i da predloži modele subvencioniranja kredita kod komercijalnih banaka i Investiciono razvojnog fonda (IRF) za preduzetništvo u turizmu.

Iz TO Budva su objasnili da bi u sastavu tima, pored njihovih, bili i predstavnici lokalne samouprave, preduzeća Komunalno, Vodovod i Morsko dobro, Udruženja ugostitelja Budve, Crnogorskog turističkog udruženja, kao i ostalih segmenata turističke privrede.

„Predlažemo cjelokupnoj privredi grada jedinstveni nastup na najvažnijim emitivnim tržištima uz niz podsticaja za turiste za ovu sezonu i za tu namjenu nudimo raspoložive kanale komunikacije, kao i osmišljavanje marketinške kampanje“, kazali su iz TO Budva.

TO predviđa i niz mjera direktno iz svog djelokruga, koje su najvećim dijelom oslonjene na subvencionisanje dijela kamatne stope kod komercijalnih banaka i IRF-a za kredite koji se namjenski upotrebljavaju za ulaganje u turizam, ali i podršku turoperatorima i agencijama iz Budve koji odluče da u periodu postsezone realizuju određeni broj noćenja u privatnom smještaju.

„Uzimajući u obzir činjenicu da se budžet Turističke organizacije opštine Budva oslanja na turistički promet koji tek treba da se ostvari u destinaciji, plan i program, kao i finansijski plan TO, sasvim je izvjesno, biće prilagođeni“, navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je u ovom trenutku najvažnije usmjeriti se na maksimalno pojačanu online promociju destinacije, koja bi objedinila sve turističke subjekte na nivou opštine.

Pored domaćeg i tržišta regiona, TO Budva će, kako su najavili njeni predstavnici, pažljivo pratiti dešavanja na svim strateški važnim tržištima, kao i plan promotivnih aktivnosti na nacionalnom nivou i, u skladu sa tim, usmjeravati svoje marketinške i PR aktivnosti.

Iz TO Budva su kazali da su već sredinom marta, od uvođenja prvih mjera na teritoriji Crne Gore, kontaktirali turističku privredu grada s namjerom da se pronađe najkvalitetnije rješenje za izlazak iz velike finansijske krize u kojoj se turizam nalazi.

Oni su saopštili da je presjek postojećeg, ali i budućeg stanja, kao i predlog aktivnosti koje se planiraju do kraja godine urađen na osnovu intervjuisanja hotelijera, izdavalaca privatnog smještaja, turističkih agencija, ugostitelja i stručne javnosti.

Najčitanije