fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema

Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

On je, na poziv ministra saobraćaja u Vladi Češke, Martina Kupke, učestvovao na Svjetskom saobraćajnom forumu u Pragu. Forum je, pored predstavnika Svjetskog saobraćajnog udruženja, okupio i zvaničnike institucija Evropske unije (EU), internacionalnih organizacija, akademija i drugih stručnjaka iz oblasti saobraćaja.

Oni su, kako je saopšteno iz Ministarstva, u okviru interaktivnih panelarnih diskusija, razmijenili znanja, iskustva, ali i mehanizme za unapređenje stanja u tom sektoru.

Na marginama konferencije, Šahmanović je razgovarao sa kolegama iz resora saobraćaja, kako iz Evrope, tako i šire, budući da je ovaj događaj okupio značajan broj ministara saobraćaja iz cijelog svijeta.

Šahmanović je ocijenio da država Crna Gora svojom površinom, dužinom putne infrastrukture, brojem stanovnika i registrovanih vozila, pripada grupi malih država.

„Međutim, kako je Crna Gora turistička destinacija, u određenim mjesecima ljetnjeg i zimskog perioda imamo značajno povećanje obima drumskog saobraćaja, kada dolazi do velikih saobraćajnih gužvi usljed nedovoljnog kapaciteta putne infrastrukture i slabo razvijenih alternativnih vidova transporta“, rekao je Šahmanović u okviru prvog dijela izlaganja na panelu konferencije.

Pored tih razloga, kao i težnje Crne Gore da zadrži status ekološke države, nameće se potreba za korišćenjem drugih alternativnih načina transporta, odnosno nemotorizovanih načina transporta, kako bi se smanjile negativne posljedice saobraćaja izražene u vidu saobraćajnih gužvi, saobraćajnih nezgoda i negativnog uticaja na životnu sredinu.

„S obzirom na to da je Crna Gora na putu pristupanja EU, a u cilju ispunjavanja ciljeva iz Zelene agende, država ima obavezu da kroz promociju zelenijih vidova transporta učini urbani saobraćaj dostupnijim svim kategorijama učesnika u saobraćaju, a naročito da stavi fokus na ranjive učesnike u saobraćaju, odnosno bicikliste, pješake, djecu i stare osobe“, smatra Šahmanović.

Prema njegovim riječima, Planom urbane mobilnosti potrebno je transportni sistem iz klasičnog, primarno prilagođenog putničkom automobilu, transformisati u transportni sistem prilagođen održivim oblicima saobraćaja – pješačenju, biciklizmu, javnom prevozu i prevozu ekološki prihvatljivim vozilima.

On je dodao da Crna Gora, kao ekološka država, kroz aktivnu promociju i upotrebu biciklizma i alterantivnih vidova saobraćaja, teži smanjenju zavisnosti o fosilnim gorivima i postavlja temelje za održivu mobilnost i zelenu tranziciju.

Tokom susreta sa češkim kolegom, bilo je riječi i o konkretizovanju saradnje na polju razvoja mobilnih urbanih šema za podsticanje zelenih vidova saobraćaja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske stonoteniske nade na ETTU turniru za mlade u Sarajevu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stoni tenis na turniru Evropske stonoteniske asocijacije (ETTU) za mlade...