fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPred Agencijom nekoliko provjera dodjele državne pomoći

Pred Agencijom nekoliko provjera dodjele državne pomoći

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije u više slučajeva ispituje zakonitost dodjele državne pomoći, a u fokusu su pomoći dodijeljene Institutu Igalo, Montenegro Airlinesu, To Montenegru i Tosčeliku.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije, Enis Huremović, kazao je za Radio Crne Gore da je trenutno nezahvalno predvidjeti odluke Agencije.

Agencija bi, kako je ranije najavljeno, do kraja prvog kvartala trebalo da utvrdi da li je Elektroprivreda prekršila zakon o kontroli državne pomoći kupovinom imovine Željezare za 20 miliona EUR.

Prema preliminarnim najavama Agencije krajem prošle godine, izvjesno je da se zakon kršio, prenosi portal RTCG.

“Što se tiče predmeta Elektroprivrede, odnosno Tosčelika, Agencija je u septembru prošle godine pokrenula ispitni postupak u odnosu na potencijalnu državnu pomoć, koju je Elektroprivreda dodijelila kompanijama iz Tosyali grupacije prilikom kupovine imovine bivše željezare u januaru prošle godine. Naime, kako je javnost upoznata, ova transakcija je sprovedena bez prethodnog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije, a naročito treba imati u vidu obaveze koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a koje se odnose na sektor čelika i državnu pomoć, gdje je Protokolom 5 jasno definisana ulaganja države u sektor čelika. U ovom trenutku ispitni postupak je u toku i žao mi je što zbog samog postupka ne mogu pružiti više informacija u ovom momentu”, naveo je Huremović.

On je rekao da je transparentnost u radu Agencije jedan od ključnih prioriteta, pa će tako mediji i javnost biti blagovremeno obaviješteni o ishodu tog postupka.

Jeste da je najavljena odluka do kraja prvog kvartala, ali kako je naveo Huremović, ne zavisi sada sve od njih, već i od svih subjekata u tom postupku koji im dostavljaju informacije radi pravilnog odlučivanja.

“Mi smo uputili blagovremeno jedan dopis prema Željezari, da je neophodno ispoštovati zakon o kontroli državne pomoći i prethodno se obratiti za mišljenje da bi se kupila ta imovina. Uprkos tom našem obraćanju, desila se akcija potpisivanja ugovora o kupovini te imovine i mi smo po sili zakona morali da pokrenemo ispitni postupak. Taj ispitni postupak je u toku i vidjećemo šta će rezultirati”, naveo je Huremović.

U istom periodu, dakle do kraja prvog kvartala, očekuje se i odluka u vezi sa postojanjem eventualnog ekonomskog kontinuiteta između aviokompanije ToMontenegro i Montenegro Airlines.

“Agencija je početkom prošle godine pokrenula četvrti ispitni postupak kada je u pitanju utvrđivanje skladnosti potencijalne državne pomoći dodijeljene Montenegro Airlinesu. Kao što ste upoznati, u prethodna tri slučaja su donesene odluke o povraćaju državne pomoći i trenutno su ti postupci pred sudovima, čime je Agencija iscrpila sve svoje zakonske nadležnosti. Što se tiče ovog aktivnog postupka koji se vodi pred Agencijom, paralelno sa njim vodi se i postupak utvrđivanja da li isplata osnivačkog kapitala ToMontenegru predstavlja državnu pomoć, kao i da li postoji kontinuitet između ovih kompanija. I ovaj postupak je u toku. U narednom periodu trebalo bi da dobijemo i rezultat ove odluke”, objasnio je Huremović.

Krajem novembra prošle godine Savjet Agencije za zaštitu konkurencije donio je rješenje o pokretanju ispitnog postupka za Institut Igalo kako bi se ocijenila usklađenost dodijeljene državne pomoći sa zakonom o kontroli državne pomoći i taj je postupak u fokusu Agencije.

“Kada je u pitanju Institut Igalo, Agencija je u novembru prošle godine pokrenula ispitni postupak utvrđivanja usklađenosti potencijalne državne pomoći dodijeljene od Ministarstva finansija po osnovu ugovora o načinu izmirenja dijela međusobnih obaveza zaključenog 29. septembra prošle godine između Agencije za osiguranje depozita iz Beograda, Jugobanke Beograd u stečaju i Ministarstva finansija Crne Gore u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Međutim, ispitni postupak je u toku i razumjećete da zbog samog ispitnog postupka ne mogu da govorim o detaljima. Brzina odlučivanja o ovom predmetu kao i drugim predmetima u najvećoj mjeri zaista i zavisi od dostavljanja podataka od strane davalaca državne pomoći”, objasnio je Huremović.

Agencija u ovom trenutku radi na prikupljanju tih podataka kako bi donijela na osnovu zakona utemeljenu odluku. Očekuju podatke od svih organa kojima su se obratili, a to su Ministarstvo financija, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Poreske uprave i drugih nadležnih organa.

Agencija ispituje i postupanje trgovinskih lanaca kod formiranja cijena, gdje je uvećanje marže dovelo do značajnog povećanja, a istovremeno i milionskog profita nekoliko monopolističkih trgovina.

“Kada je u pitanju analiza tržišta maloprodaje u velikim trgovinskim lancima, ono što mogu u ovom trenutku da kažem jeste da je Agencija u prošloj godini započela analizu uslova konkurencije na tržištu maloprodaje u velikim trgovinskim lancima u cilju sagledavanja da li je došlo do eventualnog kršenja Zakona o zaštiti konkurencije pojedinih učesnika na tom tržištu. Razumjećete da su ovo kompleksne procedure koje zahtijevaju određeno vrijeme, a posebno zbog same veličine tog tržišta. S obzirom na to da je Agencija trenutno u fazi analize, ne mogu precizno odgovoriti kada će biti rezultati“, rekao je Hurenović.

On je naveo da će Agencija preduzeti sve radnje u svojoj nadležnosti kako bi pravilno i potpuno utvrdila činjenično stanje na tom tržištu.

„Želim samo da napomenem da Crna Gora pristupa na isti način ovom poslu kao što se pristupa u EU”, kazao je Huremović.

Agencija za zaštitu konkurencije je naložila davaocima državne pomoći da do 15. marta dostave podatke o dodijeljenoj državnoj pomoći u prošloj godini radi kompletiranja godišnjeg izvještaja.

Izvještaj će sadržati i podatke o vraćenoj pomoći, kao i one o malim pomoćima, kako bi se utvrdilo nepostupanje. Prema sadržanim podacima, neka od rješenja se odnose na Montenegro Airlines, Crnogorsku i Barsku plovidbu.

Huremović nije u ovom trenutku imao detaljne podatke koje firme su vratile i u kojem iznosu pomoć.

“Ti podaci se dostavljaju kroz godišnji izvještaj. Ono što vam mogu reći je da, ukoliko davalac državne pomoći ne dostavi Agenciji podatke, Agencija će u svom godišnjem izvještaju konstatovati nepostupanje i pokrenuti ispitni postupak, te naložiti davaocu državne pomoći da obustavi dodjelu daljih sredstava. Barskoj plovidbi je naložen povraćaj pomoći. Opet kažem, o podacima koliko je vraćeno, ima ih nadležno ministarstvo. Mislim, prema nekim nezvaničnim informacijama, ta se pomoć vraća”, zaključio je Huremović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radulović: Radimo puteve u svakom kraju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi