fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPraksa slična državama regiona

Praksa slična državama regiona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Praksa u Crnoj Gori po pitanju međunarodnog dvostrukog oporezivanja prilično je slična kao u zemljama regiona, pri čemu ima prostora za njeno unaprijeđenje, ocijenjeno je na seminaru Izbjegavanje međunarodnog dvostrukog oporezivanja i PDV aspekt prekograničnih transakcija.

Direktor odjeljenja za poresko savjetovanje BDO Srbija, Bojan Čepić, kazao je na seminaru u Privrednoj komori (PKCG), da zemlje regiona pokušavaju da prate poresku regulativu EU, pa sve propise koji se odnose na porez na dodatu vrijednost (PDV) i dobit, kao i međunarodno dvostruko oporezivanje, teže da usaglase sa evropskim kako bi eliminisali razlike u legislastivi.

On je, na seminaru koji je organizovan u saradnji sa revizorsko-konsultantskom kućom BDO iz Srbije, dodao da praksa poreskih organa u regionu varira od zemlje do zemlje i od grada do grada. Prema njegovim riječima, ona je prilično nepredvidljiva, što je jedan od velikih problema.

“To je posljedica ne samo propisa, već i pristupa države privredi, što rezultira različitim poreskim kontrolama”, kazao je Čepić.

On je naveo da je značaj teme sa aspekta privrede koja, prije svega, traži izvjesnost u poslovanju.

“Investitori žele da znaju šta ih očekuje u budućnosti, bar u smislu primjene propisa koja mora da bude konzistentna, sa ravnomjernim poreskim opterećenjem, te da propisi budu usaglašeni sa razvijenim zemljama. Još ima prostora za unaprjeđenje u ovoj oblasti”, saopštio je Čepić.

Prema riječima direktora Sektora za obrazovanje i kvalitet, Mladena Perazića, cilj seminara bio je da se u svijetlu velikih poreskih promjena, koje se odigravaju na globalnom i lokalnom nivou, razmotre ključni aspekti međunarodnog oporezivanja, načini na koje utiču na lokalno poslovanje, problemi u praksi i metode za njihovo prevazilaženje.

Međunarodno dvostruko oporezivanje se javlja kod prekograničnih transakcija velikih kompanija i multinacionalnih korporacija koje posluju u više država. Drugim riječima, to je situacija kada dvije države istim porezom oporezuju poreskog obveznika po osnovu istog predmeta oporezivanja dohotka ili imovine.

Menadžer u odjeljenju poreskog savjetovanja iz BDO Crna Gora, Uroš Preočanin, smatra da je u oblasti transfernih cijena neophodno dalje unaprjeđenje sistema.

“Prema našim informacijama očekuje se donošenje podzakonskih akata, što će doprinijeti značajnijem pomaku u toj oblasti”, kazao je Preočanin.

Mjere za izbegavanje međunarodnog dvostrukog oporezivanja mogu biti unilateralne, predviđene domaćim poreski propisima, i međunarodne – bilateralne ili multilateralne, predviđene ugovorima o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Predavači su tokom seminara predstavili zakonska rješenja, međudržavne ugovore i mehanizme otklanjanja/umanjenja dvostrukog oporezivanja, uz osvrt na poresku regulativu u Crnoj Gori.

Na seminaru je saopšteno da Crna Gora trenutno primjenjuje više od 40 međunarodnih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Najčitanije