fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećanje obima pruženih poštanskih usluga

Povećanje obima pruženih poštanskih usluga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poštanski operatori su u toku prošle godine ostvarili 41,47 miliona poštanskih usluga, što je 14,8 odsto više u odnosu na 2022, saopštili su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Od ukupno ostvarenog broja poštanskih usluga, u unutrašnjem poštanskom saobraćaju je ostvareno 96,8 odsto, a u međunarodnom 3,2 odsto.

„Prema podacima iskazanim u izvještajima Pošte Crne Gore, ovaj operator je u prošloj godini ostvario 14,4 odsto veći fizički obim poštanskih usluga u odnosu na 2022. Od ukupno ostvarenih poštanskih usluga, 38,5 odsto su univerzalne poštanske usluge, a 61,5 odsto komercijalne“, precizirali su iz EKIP-a.

Prema podacima dobijenim od ostalih 25 poštanskih operatora, koji obavljaju samo komercijalne poštanske usluge, ukupan fizički obim pruženih usluga u prošloj godine je 35,5 odsto veći u odnosu na 2022.

Iz EKIP-a su naveli da univerzalni poštanski operator – Pošta Crne Gore, i dalje ima dominantnu ulogu na tržištu poštanskih usluga i njeno učešće u ukupnom obimu ostvarenih poštanskih usluga za prošlu godinu je 98 odsto, dok je učešće ostalih operatora dva odsto.

„Međutim, kada su u pitanju određene vrste komercijalnih poštanskih usluga, ovaj odnos je drugačiji, posebno kada su u pitanju paketske i ekspres usluge. Na tržištima ovih usluga značajno učešće imaju i poštanski operatori Montenomaks Control & Logisticsd, NTC Logistics, Express One Montenegro Kingscliffe Distribution Montenegro – DHL“, dodaje se u saopštenju.

Na tržištu poštanskih usluga Crne Gore je u prošloj godini poslovalo 26 poštanskih operatora.

Pored Pošte Crne Gore, koja ima pravo i obavezu pružanja univerzalne poštanske usluge na cijeloj teritoriji Crne Gore i pravo da obavlja komercijalne poštanske usluge, ostalih 25 operatora su pružali komercijalne poštanske usluge.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije