fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećanje minimalne zarade mali korak

Povećanje minimalne zarade mali korak

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez sindikata (SSCG) je svjestan da povećanje minimalne zarade predstavlja mali korak u poboljšanju socijalnog položaja zaposlenih, ali i da će to donekle poboljšati položaj najugroženijih kategorija, saopštili su njegovi predstavnici.

„Naravno, SSCG će se založiti za povećanje i ostalih zarada pored minimalne“, rekli su agenciji Mina-business predstavnici te sindikalne asocijacije.

Oni su dodali da svako povećanje zarada, posebno kada se radi o najnižim, podrazumijeva određenu dozu zadovoljstva.

„Dobro je što su se svi socijalni partneri složili da je neophodno povećati minimalnu zaradu i nadamo se da ćemo ubuduće svake godine pregovarati o njenoj visini kako nam se ne bi ponovila situacija da se šest godina ona ne poveća“, kazali su iz SSCG.

Iz te sindikalne organizacije su ocijenili da se rast ekonomske aktivnosti u prošloj godini pozitivno odrazio na tržište rada, ali da nije uticao na rast standarda zaposlenih.

„Standard većine zaposlenih je na nižem nivou nego prethodne godine, jer je prosječna zarada ostala skoro ista, tako da je zbog rasta cijena u prošloj godini bila realno niža oko tri odsto, sa tendencijom pada i u ovoj godini“, objasnili su iz SSCG.

Oni su dodali da su najveći uticaj na inflaciju u prošloj i ovoj godini imali rast cijena goriva, veće opšte stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) i poskupljenje struje, što se direktno odražava na standard stanovništva.

„Najteža situacija u pogledu zarada i uslova rada je u sektorima trgovine, ugostiteljstva i građevinarstva. Veliki broj zaposlenih u tim sektorima prima zarade u visini minimalne, po kojoj se Crna Gora svrstava na posljednje mjesto u regionu“, naveli su iz SSCG.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...